Referitor la articolul intitulat „GODPORAŢIA. Sfintele afaceri ale Bisericii Ortodoxe. Topul celor mai bogate eparhii ale BOR şi ce profituri au declarat la Finanţe“ – apărut pe site-ul de ştiriGândul, în ziua de 18 august 2015, sub semnătura dlui Andrei Luca Popescu – Biroul de presă al Patriarhiei Române a emis, joi, 19 august, un comunicat de presă, care a fost postat ulterior şi pe site-ul Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei.

Pornind de la articolul amintit mai sus, site-ul publicaţiei locale Monitorul de Vrancea a prezentat, în data de 21 august, un material scris de dl Ciprian Dumitru, care, încă din prima propoziţie, a dezinformat, cu bună ştiinţă, opinia publică, afirmând că Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei ar fi avut, chipurile, „un profit din activităţile economice de peste cinci milioane lei în 2014“, ceea ce este cu totul fals. De aceea, pentru corecta informare a cititorilor, se impun câteva precizări:

1. Diferenţa dintre veniturile şi cheltuielile Arhiepiscopiei noastre, la nivelul anului 2014, a fost de579.585 lei. Această sumă nu reprezintă nicidecum profit, ci excedentul financiar reportat în bugetul pe anul 2015, cu destinaţie precisă: plata salariilor pentru angajaţii Administraţiei Eparhiale, a impozitelor şi contribuţiilor sociale şi a utilităţilor (curent electric, gaze, apă etc.), aferente lunii decembrie 2014, precum şi pentru susţinerea activităţilor misionare, sociale, culturale şi educaţionale, în primele două luni ale anului 2015.

2. Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei şi-a achitat, totdeauna, la timp, impozitele şi contribuţiile sociale stabilite de lege, asemenea altor instituţii; valoarea acestora, la care s-a adăugat şi TVA-ul corespunzător unor activităţi economice, s-a ridicat, în 2014, la suma totală de 2.570.448 lei.

3. Reamintim că Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei, ca, de altfel, toate eparhiile din ţară, derulează, în fiecare an, multiple activităţi social-filantropice, culturale şi educaţionale, care presupun un efort financiar consistent din partea Centrului Eparhial. De pildă, numai anul trecut, s-a cheltuit, pentru această componentă a vieţii bisericeşti, suma de 914.883 lei.

În concluzie, recomandăm jurnaliştilor Andrei Luca Popescu de la Gândul şi Ciprian Dumitru de la Monitorul de Vrancea să se informeze corect cu privire la modul de organizare bisericească şi să nu mai colporteze dezinformări pe această temă; să-şi aplece atenţia şi asupra cheltuielilor înregistrate de instituţiile bisericeşti, pentru activităţi săvârşite spre binele comunităţii, şi să mediteze la mesajul unui vechi dicton grecesc: μήπροτρεχέτω η γλώττα της διανοίας (mi protreheto i glotta tis dianias), care se traduce astfel: să nu o ia limba (condeiul n.n.) înaintea minţii.

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei