Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, luni, 8 mai 2023, în biserica Parohiei Pătârlagele I din județul Buzău, s-a desfășurat Simpozionul interjudețean cu participare internațională Raze din Lumina Învierii. Evenimentul a fost coordonat de dna Otilia Gavriloiu, membră a Societății Naționale a Femeilor Ortodoxe Române din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei (SNFOR – ABV), și a avut drept scop promovarea identității noastre ortodoxe și naționale.

Organizatorii simpozionului au fost Protoieria Pătârlagele, prin parohiile Pătârlagele I și Mlăjet, alături de SNFOR – ABV, Asociația Interculturală Eleno-Română „Dacia” din Atena și Liceul Teoretic „Radu Vlădescu” Pătârlagele. În mijlocul preoților, cadrelor didactice și al celor 45 de copii participanți, veniți împreună cu părinții lor, s-au aflat dna prof. Ionela Voicu, inspector pentru învățământ primar în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Buzău, și dna Neluța-Mirela Furtună, președintele SNFOR – ABV.

În deschiderea evenimentului, pr. prof. Sorin Gavriloiu, de la Parohia Mlăjet, le-a vorbit celor prezenți despre importanța păstrării, dar și a transmiterii tradițiilor creștine către tânăra generație. După aceea, pr. prof. Cristinel Drugea, de la Parohia Pătârlagele II, le-a deslușit copiilor taina iubirii exprimată în Sfânta Evanghelie după Ioan. Elevii participanți au încântat audiența prin recitarea de poezii cu temă pascală, unele compuse chiar de ei, și au interpretat pricesne, spre slava lui Dumnezeu și bucuria oamenilor.

„Cu ajutorul lui Dumnezeu, nădăjduim că am sădit câteva semințe de lumină în sufletele copiilor, că am generat câteva sentimente de bucurie în sufletele părinților și multe împliniri în cele ale profesorilor care îi îndrumă pe calea credinței și a propășirii spirituale”, ne-a mărturisit dna Otilia Gavriloiu, coordonatoarea acestei manifestări.

La finalul activităților, organizatorii au oferit copiilor diplome, cărți de rugăciuni, volume cu povestiri creștine și pachete cu dulciuri.

Prof. Neluța-Mirela Furtună

Președintele SNFOR – ABV