Biserica „Izvorul Tămăduirii” din curtea Spitalului Municipal Râmnicu Sărat, în colaborare cu Muzeul Municipal Râmnicu Sărat, a organizat luni, 28 ianuarie 2019, simpozionul intitulat Regăsirea frumosului în satul românesc.

Evenimentul a avut loc în Sala Turnului a Complexului Brâncovenesc din oraș, fiind precedat de vizitarea expoziției de artă populară, costume tradiționale din zona Râmnicului, ștergare, unelte din gospodăria țărănească veche și icoane.

Moderatorul evenimentului a fost Pr. Nicolae Cane – slujitor la biserica „Izvorul Tămăduirii”, care, în deschiderea lucrărilor, a amintit faptul că Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a proclamat anul 2019 drept Anul omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari) și Anul comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești.

În cadrul simpozionului, au fost susținute următoarele alocuțiuni: „Profesorul de vocație, mărturisitor al iubirii” – Prof. Gina Drăghici, directorul Școlii Gimnaziale Mărgăritești; „Misiunea preotului la sat” – Pr. Valentin Militaru, Parohia Balta Albă; „Satul românesc tradițional” – Înv. Gheorghiță Ichim, Școala Gimnazială Valea Salciei; „Chipul învățătorului din satul românesc” – Prof. Adriana Drăghici, Școala Gimnazială nr. 1 din Râmnicu Sărat.

Invitatul de onoare al manifestării culturale a fost Pr. Prof. Mihail Milea – Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din Buzău, care a prezentat comunicarea „Satul meu – de la Răsărit până la Apus”.

La simpozion a participat și Prof. Ștefan Torcărescu – viceprimarul municipiului Râmnicu Sărat, care a apreciat implicarea preoților în activități cultural-duhovnicești, evidențiind faptul că astfel de acțiuni dinamizează viața religios-morală a comunității.

Programul evenimentului a cuprins și un moment artistic, susținut de un grup de elevi de la Școala Gimnazială nr. 1 din Râmnicu Sărat.

Cuvântul de încheiere a aparținut Pr. Cristian Asănache – protopop al Protoieriei Râmnicu Sărat, care a mulțumit tuturor participanților la simpozion și i-a felicitat pe organizatori, îndemnându-i să nu uite frumusețea satului românesc.