Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, Sectorul Învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei a organizat sâmbătă, 6 aprilie 2024, o excursie care a vizat principalele obiective religioase și culturale din București. Cu această ocazie, 50 de elevi, cu vârste cuprinse între 15 și 18 ani, provenind din mai multe parohii buzoiene, au vizitat gratuit mai multe puncte de atracție turistică din inima Capitalei și din împrejurimi, ca urmare a implicării lor active în proiectele catehetice eparhiale. Grupul a fost coordonat de pr. consilier Dan Necula, alături de domnii inspectori eparhiali Valentin Iancu și Romeo Sandu.
Amintirea de neuitat a început să se deruleze din fața Catedralei Arhiepiscopale „Înălțarea Domnului” din Buzău, unde, la primele ore ale dimineții, ne aștepta autocarul Centrului de Pelerinaje „Sfinții Împărați Constantin și Elena” al Eparhiei noastre. Primele obiective vizitate au fost două așezăminte monahale: Mănăstirea Pasărea și Mănăstirea Cernica. Cea dintâi, monument istoric și de artă, este localizată la marginea pădurii Pustnicu și a fost întemeiată în secolul al XIX-lea, la inițiativa starețului Mănăstirii Cernica de la acea vreme, arhimandritul Timotei, în timpul domniei lui Caragea Vodă (1754-1844). Locul poartă amprenta multor nevoințe duhovnicești, adăpostind o comoară de mare preț: părți din moaștele Sfinților Pantelimon, Mina și Mercurie. Tot aici, dar în muzeul amenajat în fosta trapeză a mănăstirii, am descoperit colecțiile de icoane din lemn, ce datează din secolul al XVIII-lea, de școală grecească și italiană, icoane pe sticlă din Țara Românească, icoane îmbrăcate în argint, icoane din Palestina, cruci din aur filigranat și sidef, Evanghelii și cărți vechi bisericești, goblenuri din secolul al XIX-lea. O piesă rară adăpostită de acest muzeu este și o stampă-acuarelă a pictorului Carol Popp de Szathmáry, reprezentându-l pe regele Carol I participând la o slujbă religioasă.
De vreme ce ni s-a vorbit încă de la Pasărea despre binefacerile Sfântului Calinic de la Cernica revărsate asupra lăcașului de viețuire îngerească, dar și despre sfârșitul vieții mamei sale, Floarea, devenită schimonahia Filoteia, am plecat spre sora mai mare a mănăstirii de maici, la Cernica. Tinerii pelerini au aflat că în obștea monahală cernicană au trăit nenumărați bărbați cu viață sfântă, cei mai renumiți dintre aceștia fiind sfinții pe care Dumnezeu s-a milostivit să îi ofere poporului nostru: Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica și Sfântul Cuvios Irodion de la Lainici. În foișorul mănăstirii, am servit gustarea pregătită de Ceainăria Culturală din Buzău și am admirat frumusețile ostrovului monahal.
Grupul de tineri din Eparhia noastră a pornit apoi într-o călătorie etnografică în toate zonele rurale din România, la Muzeul Satului, înființat de sociologul Dimitrie Gusti în anul 1936. Cu toții am reiterat ce însemna viața țăranului român, din diverse perioade ale culturii, pornind de la micile bisericuțe, printre garduri cu uluci, mori de apă și căsuțe acoperite cu stuf sau șindrilă, cu obiecte tradiționale, într-un cadru natural generos.
Următorul obiectiv a fost paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, unde ne-am închinat la moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur. Cu privirea atrasă, mai întâi, de deosebita catedrală ce se înălța în fața noastră precum un viitor plin de speranță, iar apoi de Palatul Parlamentului României, am pornit către Colina Bucuriei, poposind aici la ceas de „Lumină lină”, unde i-am cerut ajutorul Sfântului Cuvios Dimitrie, chiar dacă sfintele sale moaște se aflau și ele – la fel ca noi – într-un pelerinaj. Am coborât spre Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” și ne-am închinat în Paraclisul Patriarhal înălțat în cinstea Sfântului Spiridon al Trimitundei, apoi și Sfinților Nectarie de la Eghina și Efrem cel Nou, ale căror cinstite moaște se află la Mănăstirea Radu Vodă, loc de odihnă ales de Patriarhul Justinian până la obșteasca Judecată.
Seara bucureșteană am petrecut-o oferind aplauze la spectacolul „Bonjour, bonne nuit, Paris!” de la Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian” – o piesă despre împreună-lucrare, respect, răbdare, perseverență și, mai ales, despre iubirea față de muzică, de teatru, de oameni. Spectacolul în două părți a fost urmărit pe nerăsuflate de tinerii noștri, care s-au declarat cuceriți de această primă astfel de activitate inițiată de Centrul Eparhial din Buzău în acest an. Aceștia au mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian și însoțitorilor lor, deoarece, pentru majoritatea dintre ei, această excursie a reprezentat o șansă unică de a lua contact cu mediile spirituale și culturale cele mai reprezentative ale țării și credinței noastre, astăzi.
Pr. cons. Dan Necula
Sectorul Învățământ și activități cu tineretul