Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a prezidat miercuri, 5 aprilie 2023, sinaxa stareților, starețelor, egumenilor, egumenelor și duhovnicilor de la mănăstirile și schiturile Eparhiei Buzăului și Vrancei. Întâlnirea a avut loc la Catedrala Arhiepiscopală „Înălțarea Domnului” din municipiul Buzău, fiind dedicată Anului omagial al pastorației persoanelor vârstnice.
În deschidere, Chiriarhul locului a prezentat legătura dintre bătrânețe și o viața duhovnicească îmbunătățită, precizând faptul că apelativele de „gheronda” și „gherontissa”, traduse prin bătrân/bătrână, sunt adresate, indiferent de vârstă, și preoților, monahilor și monahiilor, în semn de reverență și de ascultare filială.
„Nu trebuie să evităm, din oarecare temeri, a folosi cuvântul «bătrân». Cu acest apelativ, noi nu jignim pe cineva care a ajuns la vârsta senectuții. Bătrân poate fi un om ca urmare a înaintării în vârstă, dar ce minunat ar fi ca, odată cu înaintarea în vârstă, să fie dobândită și această calitate duhovnicească a înțelepciunii bătrânilor de odinioară. Într-o societate creștină și, cu atât mai mult, în obștile monahale, bătrânii au fost totdeauna prețuiți. Există o vorbă în popor: «cine nu are bătrâni să-și cumpere». De ce? Pentru că bătrânii, străbătând deceniile, au adunat experiență de viață și – mai ales când este vorba de monahi și monahii – au acumulat experiență de viață duhovnicească. Anul acesta, care este dedicat, pe de o parte, pastorației bătrânilor, iar pe de altă parte, imnografilor și cântăreților bisericești, ne oferă tuturor prilejul să ne îndreptăm atenția și asupra mănăstirilor noastre, dimpreună cu viețuitorii lor, în special asupra celor aleși să îndrume viața spirituală, purtând răspunderea așezămintelor monahale din punct de vedere sacramental-liturgic și duhovnicesc, dar și în plan administrativ-gospodăresc”, a explicat Arhiepiscopul Ciprian.
Ședința a continuat cu prelegerea intitulată „Filantropia creștină în Biserica lui Hristos. Considerații generale și o privire specială a implicării monahilor în activitatea social-filantropică a Bisericii Ortodoxe Române”, care a fost susținută de stavrofora Ghelasia Tănase, stareța Mănăstirii Rătești din județul Buzău.
„Bătrânii nu sunt o povară, ci înălțimi ale înțelepciunii și bunului sfat de care toți avem nevoie. Nu întâmplător, pe Muntele Sinai, prin Proorocul Moise, am primit porunca dumnezeiască de a-i respecta pe părinții și bunicii noștri (Ieșirea 20, 12), purtându-le mereu de grijă, prețuindu-i, cercetându-i, ocrotindu-i, ascultându-le sfaturile și împlinindu-le. […] Este cât se poate de evidentă activitatea social-filantropică a multor parohii și a majorității așezămintelor călugărești de la Curbura Carpaților, iar un exemplu în acest sens este și Mănăstirea Rătești, pe parcursul mai multor perioade din istoria sa. Un fapt recent este și acela că, după ce unitatea de învățământ de aici și-a încheiat definitiv activitatea, în vara anului 2013, prin purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, întreg ansamblul fostului seminar monahal a devenit așezământ de asistență socială, prin înființarea aici a Căminului filantropic «Sfânta Elisabeta», pentru cazare și o binemeritată viață tihnită a femeilor vârstnice și neputincioase, cu un confort sporit”, a amintit maica stareță Ghelasia Tănase.
În cadrul sinaxei au mai fost dezbătute diverse probleme administrative, liturgice și duhovnicești întâlnite în așezămintele monahale.