În Duminica a VIII-a după Rusalii, Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, s-a aflat în mijlocul credincioşilor din Râmnicu Sărat. Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, în Biserica „Adormirea Maicii Domnului”.

Înaltpreasfinţia Sa a hirotonit diacon pe tânărul teolog Diaconu Neluş, pe seama Parohiei Puieştii de Sus, Protopopiatul Râmnicu Sărat.

În cuvântul de învăţătură, Întâistătătorul Eparhiei Buzăului şi Vrancei a explicat semnificaţiile pericopei evanghelice a zilei, în care este prezentată Înmulţirea pâinilor de către Mântuitorul Iisus Hristos.

„El a dorit să demonstreze acolo, printr-o minune palpabilă, vizibilă, că este Dumnezeu şi că poate face astfel de minuni, ca ei să creadă şi crezând, să-L primească pe Hristos – Pâinea Vieţii – în sufletele lor. După Înălţarea Mântuitorului Iisus la ceruri, în Biserică, avea să fie săvârşită Taina Sfintei Euharistii, căci avem pe Mântuitorul Hristos ca Persoană fizică, ce a trăit treizeci şi trei de ani şi jumătate, treizeci şi patru de ani, S-a întors în sfatul Sfintei Treimi, în slava dumnezeiască, rămânând în acelaşi timp însă împreună cu noi, sub chipul pâinii şi al vinului, adică Hristos euharistic”, a spus Înaltpreasfinţia Sa.

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Râmnicu Sărat a fost construită între anii 1691-1697, pe locul unui mai vechi aşezământ monahal, de către Voievodul Martir Constantin Brâncoveanu şi spătarul Mihai Cantacuzino, unchiul său.

Pictura bisericii, realizată în tehnica fresco, este opera celebrului zugrav Pârvu Mutu – pictorul de casă al Cantacuzinilor, chipul acestuia regăsindu-se la intrarea în sfântul lăcaş, pe partea stângă. După consolidarea din ultimii ani, a fost restaurată şi pictura.