În seara zilei de joi din Săptămâna Sfintelor Pătimiri, la Catedrala „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din municipiul Focșani, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit Denia din Sfânta și Marea Vineri, numită și „Slujba Sfintelor și Mântuitoarelor Pătimiri ale Domnului nostru Iisus Hristos” sau „Denia celor 12 Evanghelii”. Împreună cu Înaltpreasfinția Sa au slujit preoții și diaconii Catedralei Unirii.

Momentele semnificative ale acestei rânduieli liturgice au fost reprezentate de cele 12 pericope evanghelice citite, dar și de acela al scoaterii Sfintei Cruci din Sfântul Altar și așezarea ei mijlocul bisericii, procesiune care a închipuit purtarea Crucii de către Mântuitorul Hristos până pe dealul Golgotei, locul răstignirii. Slujba rememorează ultimele învățături date de Mântuitorul Apostolilor Săi, după rugăciunea din Grădina Ghetsimani, prinderea și judecata Sa, pătimirile și condamnarea publică, culminând cu răstignirea și moartea pe Cruce.

În cuvântul adresat credincioșilor, Părintele Arhiepiscop Ciprian a explicat semnificațiile Deniei din Sfânta și Marea Vineri.

„De la începutul acestei slujbe, am urmărit relatările tuturor celor patru Sfinți Evangheliști în legătură cu cele ce s-au întâmplat din seara zilei de joi până vineri, când Mântuitorul a fost răstignit și a murit pe Cruce. Pe la jumătatea slujbei, un moment foarte important l-a constituit scoaterea Sfintei Cruci, care se află în tot timpul anului în Sfântul Altar, și prezentarea ei în fața credincioșilor, în mijlocul bisericii, pentru a ne închina cu toții, ca și cum ne-am afla în fața Crucii Mântuitorului, în acea zi de vineri, acum aproape 2000 de ani. Noi, ca unii care ne-am botezat în numele lui Hristos, Fiul lui Dumnezeu întrupat, răstignit și înviat, știm că nu s-a terminat totul atunci când Domnul a murit pe Cruce, pentru că, după aceea, a urmat evenimentul cel mai important din istoria omenirii, și anume Învierea lui Hristos, Cel despre Care credem că nu era un simplu om, ci Dumnezeu-Omul, fără de păcat, pe Care moartea și stricăciunea nu puteau să Îl țină”, a subliniat Chiriarhul.

Răspunsurile la strană au fost oferite de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.