Sâmbătă, 1 aprilie 2023, la Sala Consiliului Județean Buzău, a avut loc Seminarul Sănătatea publică. Profilaxia între necesitate și posibilitate, organizat la inițiativa dlui ing. Vasile Prăjescu și a Asociației „Investește pentru viitorul tău”, alături de Consiliul Județean Buzău și Spitalul Județean de Urgență Buzău.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, Societatea Națională a Femeilor Ortodoxe Române – Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei (SNFOR – ABV) a fost implicată, ca partener, în această manifestare. Obiectivele principale ale evenimentului au fost conștientizarea necesității asigurării sănătății publice prin implicarea unui număr cât mai mare de factori, reprezentând diverse sectoare sociale, precum și atragerea medicilor tineri către sistemul medical buzoian.

La acest seminar au luat cuvântul dl prof. univ. dr. Leon Zăgrean, de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București, dl Mihai Laurențiu Gavrilă, secretar general al Consiliului Județean Buzău, dl Claudiu Damian, manager general al Spitalului Județean de Urgență Buzău, medici și studenți de la Medicină, dar și reprezentanți ai organizatorilor.

În cuvântul rostit din partea SNFOR – ABV, dna prof. Neluța-Mirela Furtună, președintele societății, a asigurat audiența că vor fi susține demersurile pentru atragerea cadrelor medicale tinere către spitalele din județul Buzău. De asemenea, a adresat mulțumiri medicilor tineri care au ales să profeseze în județul Buzău, apreciind felul cum se apleacă asupra nevoilor celor aflați în suferință, și a amintit că întoarcerea la origini presupune întoarcerea la valorile creștine, la dragostea față de aproapele, pe care Dumnezeu a sădit-o în sufletele noastre, la dragostea pe care Mântuitorul Iisus Hristos ne-a arătat-o, la dragostea care vindecă.

Doamna președinte a SNFOR – ABV i-a îndemnat, în încheiere, pe tinerii medici de la Spitalul Județean Buzău să ia exemplul Sfinților Apostoli, care, în ciuda numărului relativ mic – de doar doisprezece –,  au dus vestea cea bună a Evangheliei în toată lumea. Medicii rezidenți ar putea astfel să le comunice colegilor de generație despre condițiile de care pot beneficia în sistemul sanitar buzoian și, în acest mod, să atragă alți tineri medici către spitalele din județul nostru.

Prof. Neluța-Mirela Furtună

Președintele SNFOR – ABV