În contextul în care Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat anul 2016 drept Anul omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox și Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericești, Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei a inclus, în programul de acțiuni specifice acestor teme, și proiectul eparhial Ortodoxie și leadership, ce cuprinde conferințe, ateliere interactive, tabere de vară și spectacole de teatru.

De aceea, Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul al Eparhiei a organizat, duminică, 27 noiembrie 2016, la Teatrul George Ciprian din Buzău, un nou spectacol de anvergură, o piesă de teatru originală, după un scenariu scris de Pr. Bogdan Aurel Teleanu: Brâncoveanu și Ivireanul, iubire de Biserică și neam, în regia dnei Ivona Boitan. Spectacolul are înalta binecuvântare a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, fiind un proiect de succes al Companiei teatrale Zona și al Protoieriei Sector 2 Capitală.

La eveniment a participat și Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, alături de numeroși buzoieni iubitori ai actului artistic de calitate.

Prezentarea spectacolului a fost făcută de Pr. Prof. Cristian Marius Dima, consilier eparhial la Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul, care a precizat că piesa de teatru se adresează unui public compus din toate categoriile de vârstă și de profesii.

„Avem un nivel cultural-intelectual, unul emoţional şi, desigur, unul duhovnicesc. Piesa poate fi receptată la oricare din aceste nivele. Este o pledoarie pentru susţinerea ideii de mamă creştină, pentru o abordare tridimensională a istoriei, pentru promovarea ideii că naşterea cărţii românești s-a făcut în Biserică. Multiplele ei paliere ne-au ajutat să prezentăm tuturor o pagină din cronica unui neam creștin și sperăm să determinăm dorința de a descoperi mai mult despre istoria poporului român. Realizatorii spectacolului au abordat o viziune umană, emoțională, prin care și-au propus să transmită speranța, să aducă întărire în urcușul duhovnicesc al oricărui creștin care învață să dea măsura gloriei și agoniei ce se succed în viața pământească“, a menționat părintele consilier Cristian Marius Dima.

Reprezentația s-a încheiat cu un cuvânt al Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, care a arătat că istoria poporului român și valorile perene ale creștinătății nu trebuie uitate.

„Constantin Brâncoveanu a fost nevoit, de-a lungul vieții sale, să săvârșească și unele fapte reprobabile, din pricina contextului istoric, însă toate acestea i-au fost șterse prin sângele vârsat, împreună cu cei patru fii ai săi, la Constantinopol, în 15 august 1714, pentru că a refuzat să abjure de la credința creștină. Din acest punct de vedere, Sfântul Voievod Martir Constantin Brâncoveanu se prezintă conducătorilor de astăzi ai poporului român ca un model de slujire și de jertfire pentru patrie și pentru neam. Dacă nu vom învăța din greșelile istoriei, dacă nu vom reflecta cu responsabilitate și maturitate asupra evenimentelor trecutului, nu vom avea parte de propășire spirituală și culturală.

Doresc să îi felicit pe toți cei care au pus în scenă această piesă și ne bucurăm că am reușit, în ultima perioadă, să vă oferim mai multe astfel de prilejuri de meditație istorică și duhovnicească“, a spus Chiriarhul Buzăului și Vrancei.

Din distribuţie au făcut parte prodigioși actori ai scenei teatrului contemporan: Ana Calciu, Damian Victor Oancea, Magda Catone, Mihai Coadă, Ovidiu Cuncea, Tiberiu Păun, Bogdan Iacob, Dana Rusu, cu participarea extraordinară a lui Constantin Codrescu.

Spectacolul este narat de Doamna Maria Brâncoveanu, aflată în ultima parte de viață la Mănăstirea Surpatele, relatându-ne momentele principale ale martiriului soțului și copiilor ei. Este unghiul subiectiv al unei femei foarte încercate, al unei mame care caută să înțeleagă planul lui Dumnezeu cu ea, cu familia ei, cu țara ei. Ea ştie că nu mai poate face nimic pentru copiii ei în acest plan omenesc, dar doreşte să lupte pentru cauza cinstirii jerfei lor.