Numeroşi buzoieni au venit, sâmbătă, 29 august 2015, la biserica Parohiei „Naşterea Maicii Domnului“ – Greci din municipiul Buzău, pentru a sărbători Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Bucuria praznicului a fost sporită de prezenţa, în mijlocul credincioşilor, a Înaltpreasfinţitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei. Ierarhul, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie, în cadrul căreia l-a hirotonit în treapta de preot pe tânărul diacon Alexandru Constantin, pe seama Parohiei Codreşti, Protopopiatul Focşani II.

Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul“.

În cuvântul de povăţuire adresat celor prezenţi la slujbă, Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian a arătat că cel mai potrivit mod de a-l cinsti pe Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul este imitarea vieţii şi învăţăturilor sale.

O formă de cinstire este aceasta pe care dumneavoastră aţi săvârşit-o astăzi, venind la sfânta biserică, la această sărbătoare închinată lui. Dar cea mai eficientă şi cea mai concretă formă de cinstire o constituie împlinirea învăţăturilor şi îndemnurilor pe care el le-a dat contemporanilor săi şi care nu erau diferite de ale Mântuitorului Hristos: «Pocăiţi-vă că s-a apropiat împărăţia cerurilor» (Matei 3, 2). Cuvintele sunt permanent valabile, iar pocăinţa înseamnă să ne schimbăm modul de a gândi, de a ne comporta, în familie, în societate, să devenim mai buni, iubitori, altruişti, să ne purtăm frăţeşte unul faţă de celălalt şi să ne jertfim pentru fratele aflat în suferinţă“, a spus Chiriarhul de la Buzău.

Biserica Negustori sau Greci a fost construită în anul 1649, în mijlocul unui cimitir, de un negustor din Brăila, Badea Obredi, boier de la curtea domnitorului Matei Basarab, pe locul unei alte biserici, numită A popii Mihai“, pomenit înainte de 1500. În timp, s-a ruinat, fiind refăcută, în anul 1600, mai la nord de primul amplasament, de medelnicerul Nicolae Caloian, grec de origine. A fost arsă în 1806, în timpul războiului ruso-turc, şi refăcută în anul 1850 de negustori, majoritatea greci. Pictura actuală a bisericii a fost realizată, în 1915, de către pictorul Dimitrie Nicoleanu.