În ziua de prăznuire a Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul, joi, 29 august 2019, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a slujit la Catedrala Voievodală „Adormirea Maicii Domnului” din municipiul Buzău. Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie în lăcașul de cult din incinta Centrului Eparhial, împreună cu un sobor de șase preoți și doi diaconi.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre viața, predica și sfârșitul mucenicesc al Sfântului Ioan Botezătorul, evidențiind intransigența acestuia față de păcat.

„Nu i-a cruțat nici pe farisei și cărturari, nici pe regele Irod Antipa. A sancționat nu numai păcatul, ci i-a mustrat aspru și pe aceia care trăiau o viață de păcat. De aceea, le-a adresat cuvinte grele: «Pui de vipere, cine v-a arătat să fugiți de mânia ce va să fie? Faceți deci roadă, vrednică de pocăință, și să nu credeți că puteți zice în voi înșivă: Părinte avem pe Avraam, căci vă spun că Dumnezeu poate și din pietrele acestea să ridice fii lui Avraam» (Matei 3, 7-9). Dacă ar fi să raportăm cuvintele Sfântului Ioan Botezătorul la statutul nostru de creștini, de fii ai lui Dumnezeu după har, botezați în numele lui Hristos, ar trebui să înțelegem că nu este suficient doar să afirmăm că suntem creștini și să ne batem cu pumnul în piept că suntem mai presus decât alții. Nicidecum. Important este să împlinim ce ne învață Hristos Domnul în Evanghelie, cu alte cuvinte, să facem roade vrednice de pocăință”, a menționat Chiriarhul locului.

„Să ne păstrăm dreapta credință și să luăm aminte totdeauna la ceea ce au făcut sfinții lui Dumnezeu, în frunte cu Sfântul Ioan Botezătorul, pe care noi îl cinstim astăzi. Să nu uităm că, în icoana «Deisis», îl vedem pe Sfântul Ioan Botezătorul de-a stânga Mântuitorului Iisus Hristos și pe Maica Domnului, de-a dreapta. Dacă, în timpul vieții pământești, Sfântul Ioan a fost intransigent față de păcat și chiar față de păcătoși, acolo, lângă Tronul ceresc, este înțelegător și permanent mijlocitor al nostru înaintea Mântuitorului Hristos”, a spus Arhipăstorul Buzăului și Vrancei.

În cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian l-a hirotonit întru ierodiacon pe monahul Macarie Mirea. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei și de psalții Catedralei Voivodale.