Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a oficiat sâmbătă, 4 iunie 2022, slujba de sfințire a bisericii din satul Ruget, cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, filie a Parohiei Tichiriș, Protoieria Focșani I. În continuare, Înaltpreasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de șapte preoți și diaconi, printre care s-a numărat și pr. protoiereu Aurel Boțan. Corul Psaltic Misionar „Roman Melodul” al Eparhiei a dat răspunsurile de la strană.

În cuvântul rostit imediat după încheierea slujbei de târnosire, Ierarhul a explicat credincioșilor semnificațiile actelor la care au asistat: înconjurarea lăcașului de cult și sfințirea lui exterioară, prin ungerea cu Sfântul și Marele Mir și prin stropirea cu apă sfințită, deschiderea simbolică a ușilor bisericii, așezarea părticelelor de sfinte moaște în piciorul Sfintei Mese din Altar și apoi întocmirea Sfintei Mese. Totodată, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian i-a felicitat pe credincioși pentru eforturile depuse la înnoirea bisericii din satul lor.

„Este o zi importantă pentru frățiile voastre și doresc să vă felicit, pentru că v-ați implicat, împreună cu preotul care vă păstorește, și ați dus la bun sfârșit o lucrare frumoasă, de care vă îndemn să vă bucurați deplin. Să înfrumusețați biserica aceasta cu prezența dumneavoastră în ea, întrucât nu este suficient doar să o admirați pe dinafară sau pe dinăuntru. Creștinii nu sunt simpli turiști, ci închinători, iar când intră în biserică, lasă toată grija cea lumească dincolo de pragul ei, înaintează cu evlavie spre sfintele icoane, se închină, își înalță mintea și gândul la Dumnezeu și se roagă Părintelui ceresc ca, prin mijlocirea sfinților, să-i binecuvinteze cu pace și cu sănătate aici, pe pământ, și cu mântuire în viața veșnică”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

Biserica din satul Ruget, comuna Vidra, a fost construită în anul 1820, însă, odată cu trecerea timpului, au fost necesare ample lucrări de renovare a lăcașului de rugăciune, care s-au desfășurat între anii 2018-2022, constând în: învelirea acoperișului cu tablă galvanizată, refacerea tencuielilor exterioare și interioare, înlocuirea instalației electrice, rezidirea Sfintei Mese și a proscomidiarului, restaurarea catapetesmei, dotarea bisericii cu mobilier din lemn de stejar și cu obiectele de cult necesare slujirii liturgice. De asemenea, sfântul lăcaș a fost împodobit cu pictură în tehnica „a secco”, executată de către pictorul Gheorghe Radu. Lucrările au fost începute în anul 2018, prin strădania preotului Simion Cherciu, iar din 2019 au fost continuate de actualul paroh, preotul Gabriel-Constantin Cherciu, cu ajutorul enoriașilor.

La final, Chiriarhul locului a oferit Hrisovul de binecuvântare „Sfântul Mucenic Sava de la Buzău” și o icoană domnului Toader Șagău, pentru contribuția adusă la înfrumusețarea lăcașului de închinare.