În Duminica a 7-a după Paști, 5 iunie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a poposit în Parohia Oreavu II, Protoieria Râmnicu Sărat, unde a sfințit pictura bisericii cu hramurile „Sfântul Ierarh Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi” și „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, realizată între anii 2015-2021, de către preotul pictor Aureliu Voicu.

Chiriarhul, împreună cu un sobor de cinci preoți și doi diaconi, a săvârșit apoi Sfânta Liturghie și o slujbă de pomenire pentru ctitorii și binefăcătorii lăcașului de cult, trecuți la cele veșnice. Cântările liturgice au fost interpretate de Corul Psaltic Misionar „Roman Melodul” al Eparhiei.

În predica sa, Ierarhul Buzăului și Vrancei a vorbit despre semnificația acestei duminici, în care sunt cinstiți Sfinții Părinți participanți la Sinodul I Ecumenic, întrunit la Niceea, în anul 325.

„Primele 7 articole ale Crezului, pe care creștinii ortodocși îl rostesc întotdeauna la Sfânta Liturghie, înainte de Jertfa euharistică, au fost formulate la Sinodul I Ecumenic de la Niceea, de către cei 318 Părinți, care, după ce au analizat învățătura greșită a preotului Arie din Alexandria Egiptului, au condamnat-o și l-au anatematizat pe ereziarh. Cunoaștem cu toții numele câtorva Părinți de seamă ai Bisericii care au participat la acest sinod: Sfântul Ierarh Nicolae al Mirelor Lichiei, Sfântul Ierarh Spiridon al Trimitundei și alți episcopi cu viață sfântă, care nu erau foarte învățați, întrucât nu urmaseră școlile înalte ale timpului, dar care, prin rugăciune, ajunseseră să înțeleagă și să trăiască adevărurile profunde ale credinței ortodoxe. Așa se face că Dumnezeu l-a înzestrat pe Sfântul Spiridon cu puterea săvârșirii de minuni, ca și pe Sfântul Nicolae. În cadrul Sinodului, Sfântul Spiridon l-a rușinat pe Arie, împreună cu toți cei care susțineau acea învățătură greșită, realizând miraculoasa exemplificare cu o cărămidă pe care a strâns-o în mână și s-a despărțit în elementele din care a fost alcătuită: lut, apă și foc, demonstrând astfel că Dumnezeu este unul în ființă, dar întreit în Persoane: Tatăl, Fiul și Sfântul Duh. Prin minunea respectivă, el a arătat că dogma Sfintei Treimi nu poate fi explicată întru totul rațional, așa cum încercase, în zadar, Arie”, a subliniat Părintele Arhiepiscop Ciprian.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinția Sa l-a hirotesit întru iconom pe preotul paroh Viorel-Adrian Coman, pentru activitatea pastoral-misionară și edilitară. De asemenea, Chiriarhul a oferit Hrisovul de binecuvântare „Sfântul Mucenic Sava de la Buzău” cu insignă domnilor Marian Galbenu și Victor Enache, primarul, respectiv viceprimarul comunei Valea Râmnicului, în semn de apreciere pentru sprijinul oferit la realizarea lucrărilor de împodobire cu pictură a bisericii Parohiei Oreavu II.