În ziua de prăznuire a Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, marți, 26 octombrie 2021, biserica Schitului Bozioru din județul Buzău, cu hramul „Sfântul Apostol Andrei”, a fost sfințită. Slujba de târnosire a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, împreună cu un sobor de nouă ieromonahi, preoți și diaconi.

Ierarhul a sfințit exteriorul lăcașului de închinare prin ungerea cu Sfântul și Marele Mir și prin stropirea cu apă sfințită, apoi a târnosit Sfânta Masă din Altar și a binecuvântat pictura interioară. După rânduiala de sfințire a bisericii, soborul slujitorilor a săvârșit Sfânta Liturghie și un parastas pentru ctitorii și binefăcătorii sfântului lăcaș, mutați la Domnul. Răspunsurile la strană au fost date de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei.

În predica sa, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a vorbit despre viața Sfântului Dimitrie și i-a îndemnat pe credincioșii prezenți să reflecteze la modul în care acesta a înțeles să trăiască învățătura Mântuitorului Iisus Hristos, urmându-i pilda de mărturisire creștină.

„Stă în puterea fiecăruia dintre noi a folosi cu înțelepciune darul libertății, pentru a fi cu adevărat oameni ai credinței și ai faptelor, așa cum au fost, de-a lungul veacurilor, milioanele de mucenici, mărturisitori, ierarhi și cuvioși, care împodobesc Biserica triumfătoare a lui Hristos. Pentru aceasta, este extrem de important să rămânem uniți în dreapta credință și în iubirea față de Dumnezeu și față de semeni. Să luăm aminte la duhurile veacului pe care îl străbatem, rugându-ne lui Dumnezeu să ne dăruiască înțelepciunea de a le deosebi și să fugim de duhul dezbinării și al urii între frați, care, din nefericire, face multe victime, chiar în rândul celor credincioși. Să conștientizăm faptul că viața aceasta este prea scurtă pentru a ne-o consuma în egoism și izolare față de ceilalți oameni. Să învățăm a renunța la orgoliu, la mândrie și, mai ales, la patima cumplită a lăcomiei după cele materiale, care dezumanizează. Să-l rugăm pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie să mijlocească în fața Tronului ceresc, ca Domnul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos să ne învrednicească și pe noi a-L mărturisi cu fermitate în această lume din ce în ce mai complicată și ostilă Bisericii creștine, spre slava lui Dumnezeu și a noastră mântuire”, a spus Arhipăstorul locului.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, ieromonahul Evloghie Ceauș – duhovnicul Schitului Bozioru, a fost hirotesit întru protosinghel.

Piatra de temelie a lăcașului de rugăciune a fost pusă în ziua de 17 iunie 2018, lucrările de construcție fiind realizate între anii 2018-2021. Biserica a fost dotată cu o frumoasă catapeteasmă sculptată în lemn de stejar, cu icoane pictate și cu obiectele de cult necesare slujirii liturgice.