Parohiile Varnița din comuna vrânceană Răcoasa și „Sfântul Spiridon” din municipiul Focșani au continuat, la sfârșitul săptămânii trecute, implementarea proiectului pentru adolescenți Un training despre tine însuți, organizat de Asociația Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, în parteneriat cu Asociația „Platforma civică Împreună”.

Astfel, 10 adolescenți din Parohia Varnița au participat la al doilea modul al proiectului, respectiv la prima sesiune a modulului despre comunicare, în condițiile în care, anul trecut, tinerii au parcurs modulul despre valori. Părintele paroh George Dima a arătat de ce a ales continuarea implementării acestui proiect cu adolescenții din comunitatea pe care o păstorește: „Considerăm că Biserica, alături  de familie și școală, trebuie să sprijine copiii în dezvoltarea lor firească, într-o devenire echilibrată ca oameni, dar și ca cetățeni conștienți de drepturile lor, inclusiv dreptul de a le fi respectată identitatea creștină și românească, mai ales în aceste vremuri în care mulți dintre ei nu au parte de o bună educație, din diverse motive”.

În Focșani, training-ul pentru adolescenți se organizează de 5 ani, însă, pentru prima dată, acesta a început să fie demarat la nivelul unei parohii, și anume Parohia „Sfântul Spiridon”. Părintele paroh Daniel Rebega a vorbit despre necesitatea unui asemenea program educațional, declarând următoarele: „Știindu-i bine pe tinerii apropiați de parohia noastră și primindu-i și în alte dăți, de exemplu, cu ocazia pregătirii evenimentelor pe care le realizau, văzând și o problemă reală cu care, uneori, ne confruntăm la oraș, respectiv diminuarea numărului adolescenților prezenți în biserică, aceasta în ciuda faptului că, în copilărie, mulți dintre ei participă la sfintele slujbe, am primit cu bucurie acest proiect care împlinește o parte din nevoile adolescenților de comunicare”.

În calitate de autoare și coordonatoare a proiectului, doamna Ana Săcrieru, președinta Asociației Femeilor Ortodoxe, a precizat că „aceste ateliere sunt deja implementate, prin comunitățile locale ale Platformei civice Împreună, în parohii din Mitropolia Ardealului și Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului, iar în Vrancea și Buzău, ne bucurăm mult să vedem cum crește numărul comitetelor parohiale interesate de ele, spre ajutorul și dezvoltarea profundă și armonioasă a copiilor și adolescenților din parohii”.

În prezent, Asociația Femeilor Ortodoxe desfășoară în Eparhie, în parteneriat cu Asociația „Platforma civică Împreună”, trei proiecte educaționale: atelierul de povești românești, dedicat copiilor cu vârste mai mici, atelierul Voievozi români, destinat copiilor cu vârste între 7 și 12 ani și training-ul pentru adolescenți, intitulat Un training despre tine însuți. Acesta din urmă cuprinde un set de 7 module: „Valori”, „Comunicare”, „Învățare”, „Roluri în grup și Conflict”, „Emoții”, „Inteligență emoțională” și „Stimă de sine”.

Asociația Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei derulează aceste activități în virtutea scopului statutar subsumat inclusiv misiunii educative în societate.