În a patra zi a Postului Sfintelor Paști, joi, 18 martie 2021, în bisericile ortodoxe, s-a încheiat rânduiala citirii Canonului Sfântului Andrei Criteanul. La Catedrala Voievodală „Adormirea Maicii Domnului” din incinta Centrului Eparhial de la Buzău, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit slujba Pavecerniței Mari, în cadrul căreia a citit ultima parte a Canonului de pocăință.

În cuvântul de învățătură, Ierarhul locului i-a îndemnat pe credincioși să mediteze la mesajul fiecărei rugăciuni și al fiecărei cântări și să-și facă o analiză interioară, pentru a vedea cât de mult au împlinit poruncile evanghelice.

„Știm cu toții că, ființe slabe și neputincioase fiind, deseori ne-am poticnit sub povara crucii, am greșit amarnic înaintea lui Dumnezeu și a semenilor noștri, în care nu am reușit să-L identificăm pe Mântuitorul Iisus Hristos, Cel ce Se ascunde tainic în cele mai umilite și marginalizate persoane. Din Evanghelia Înfricoșătoarei Judecăți ne aducem aminte că Domnul Hristos ne va cere cândva tuturor socoteală de modul în care am îndeplinit porunca iubirii față de Dumnezeu, prin iubirea semenilor noștri; aceștia sunt frații mai mici ai lui Hristos, care, la Judecata cea de obște, vor depune mărturie în favoarea noastră sau ne vor acuza, în funcție de sensibilitatea și implicarea noastră în ajutorarea lor concretă. Prin urmare, se cuvine ca postul pe care l-am început, înțeles îndeosebi ca înfrânare de la păcate, să fie negreșit însoțit de rugăciune smerită, de pocăință sinceră și de săvârșirea faptelor bune, astfel încât, pe lângă detoxifierea trupului, să realizăm și purificarea sufletului, atât de necesară pentru unirea noastră deplină cu Hristos Cel răstignit și înviat”, a menționat Arhiepiscopul Ciprian.

Răspunsurile la strană au fost date de psalții Catedralei Voievodale și de membrii Corului Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei Buzăului și Vrancei.