Credincioșii din orașul Panciu au participat miercuri, 17 martie 2021, la slujba Pavecerniței Mari, în cadrul căreia s-a citit a treia parte a Canonului de pocăință al Sfântului Andrei Criteanul. Slujba a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, în biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din localitate.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa le-a explicat credincioșilor că participarea lor la o astfel de rânduială, când lumina zilei se îmbină cu întunericul nopții, este foarte importantă, întrucât „se pot aduna din risipire cu mai multă osârdie, se pot concentra și pot intra în comuniune de rugăciune unii cu alții, fie rostind în gând, fie cântând împreună cu cei de la strană aceste minunate cântări, îndeosebi «Cu noi este Dumnezeu» și «Doamne al puterilor». V-ați mărturisit credința și ați cântat cu toții, arătându-vă dragostea față de Mântuitorul Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu întrupat. În succesiunea acestor duminici, Îl vom urmări pe Hristos Domnul cu ochii minții cum a acceptat de bunăvoie chinuri și pătimiri nu pentru ale Sale păcate, pentru că era fără de păcat, ci pentru greșelile și păcatele întregii omeniri, începând cu protopărinții Adam și Eva. Iar pentru a ne învrednici să ne împărtășim cu adevărat de bucuria și lumina Sfintei Sale Învieri din morți, iată, Biserica ne invită pe toți să ne pregătim duhovnicește cum se cuvine”, a spus Ierarhul.

„Înainte de începerea Sfântului și Marelui Post al Paștilor, Sfinții Părinți au rânduit să se săvârșească «Vecernia iertării», pentru a nu purcede la această călătorie fără ca, mai întâi, să ne împăcăm unii cu alții, să ne iertăm unii altora ceea ce am greșit cu gândul, cu cuvântul sau cu fapta”, a precizat Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian.

„Pentru a călători împreună până la destinația finală, praznicul Învierii Domnului, trebuie să avem inima împăcată și o bună dispoziție, gândindu-ne la cele înalte, la cele de sus. În fragmentul evanghelic de la finalul slujbei Pavecerniței Mari din această seară, ați auzit îndemnul Mântuitorului Hristos adresat contemporanilor Săi, dar și nouă, celor de astăzi: «Aveți credință în Dumnezeu» (Marcu 11, 22). De ce trebuie să avem credință în Dumnezeu? Pentru că, fără ajutorul Părintelui ceresc, nu putem să biruim necazurile, ispitele și încercările vieții. Vrăjmașul diavol caută să ne ademenească pentru a nu face ceea ce este bineplăcut lui Dumnezeu”, a adăugat Chiriarhul locului.

Cântările liturgice au fost interpretate de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.