Biserica Parohiei buzoiene Lunca Rătești, Protoieria Pătârlagele, cu hramul „Sfântul Sfințit Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi”, a îmbrăcat duminică, 19 iunie 2022, haine de sărbătoare. Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a sfințit pictura lăcașului de cult, apoi a săvârșit Sfânta Liturghie. Lucrările de pictură, în tehnica frescă, au fost realizate între anii 2020-2022, prin strădania preotului paroh Mihail Cucu, cu sprijinul enoriașilor, al Centrului Eparhial și al autorităților centrale și locale.

Numeroși credincioși din Parohia Lunca Rătești și din localitățile învecinate au participat la acest eveniment deosebit din viața comunității, în cadrul căruia Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a binecuvântat veșmântul pictural al bisericii, prin stropirea cu apă sfințită și prin ungerea cu Sfântul și Marele Mir. După slujba de sfințire a picturii, Chiriarhul locului a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de zece preoți și diaconi. Cântările liturgice au fost interpretate de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.

În omilia adresată celor prezenți, Ierarhul a explicat de ce Duminica întâi după Rusalii a fost rânduită de Sfinții Părinți pentru cinstirea tuturor sfinților care alcătuiesc Biserica triumfătoare din ceruri, a celor care și-au sfințit viața prin faptele dreptei credințe.

„De-a lungul veacurilor, Biserica lui Hristos s-a îmbogățit cu foarte mulți sfinți. Pe unii îi cunoaștem din sinaxare sau din lucrări de specialitate, precum «Viețile Sfinților», mai ales pe cei sărbătoriți în zile speciale, trecute în calendar cu cruce roșie sau neagră. Despre Sfântul Gheorghe, Sfântul Dimitrie, Sfântul Nicolae sau Sfântul Spiridon auzim câte ceva în fiecare an, dacă participăm la Sfânta Liturghie săvârșită în ziua lor de pomenire. Există, însă, foarte mulți sfinți ale căror nume sunt cunoscute doar de Dumnezeu și, de aceea, Sfinții Părinți au considerat potrivit ca prima duminică de după Rusalii, în strânsă legătură cu evenimentul Cincizecimii, să fie închinată tuturor sfinților, știuți și neștiuți. Desigur, ne gândim și la sfinții îngeri sau la drepții și proorocii Vechiului Testament, dar îi avem în vedere, îndeosebi, pe sfinții odrăsliți de Biserica luptătoare de pe pământ, de-a lungul celor aproape două mii de ani de creștinism, indiferent de locul și timpul în care au trăit”, spus Înaltpreasfinția Sa.

La momentul rânduit din cadrul Sfintei Liturghii, tânărul diacon Teodor Nicolae Bîrlea a fost hirotonit în treapta de preot, pe seama Parohiei Moisica, Protoieria Buzău II.

Drept răsplată pentru efortul depus la înfrumusețarea sfântului lăcaș, părintele paroh Mihail Cucu a fost hirotesit iconom stavrofor.