Biserica Parohiei buzoiene Puieștii de Jos a fost sfințită duminică, 29 septembrie 2024, după ce a trecut printr-o serie de lucrări de restaurare și înfrumusețare. Slujba de târnosire a lăcașului de cult cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.

Chiriarhul a săvârșit apoi Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de nouă clerici: pr. Cristian Asănache, protopop al Protoieriei Râmnicu Sărat, pr. paroh Mirel-Septimiu Rusu, pr. Ion Ionescu-Enache, paroh al Parohiei Puieștii de Sus, pr. Alexandru Stănescu, paroh al Parohiei „Sfinții Voievozi” din Râmnicu Sărat, pr. Dragoș Panait, paroh al Parohiei „Sfântul Gheorghe” din Râmnicu Sărat, pr. Ioan-Adrian Buturugă, paroh al Parohiei Nicolești, pr. Paul-Ștefan Mușat, paroh al Parohiei Dăscălești, arhid. Daniel Dumitrică, secretar eparhial, și arhid. Laurențiu Manea. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei.

În cuvântul de învățătură, Arhipăstorul Buzăului și Vrancei a reliefat sensurile duhovnicești ale Evangheliei Duminicii a 19-a după Rusalii (Luca 6, 31-36), care ne prezintă un fragment din Predica de pe munte a Mântuitorului Iisus Hristos cu privire la iubirea vrăjmașilor.

„Fiecare dintre noi se confruntă cu anumite fapte sau comportamente ale unora dintre semenii noștri care nu gândesc în spiritul Evangheliei lui Hristos și fac răul în mod voluntar. Spre acești vrăjmași văzuți ne îndeamnă Mântuitorul să ne îndreptăm cu mintea și să ne străduim să îi iubim, dar nu mergând în fața lor și declarându-le acest lucru, ci prin rugăciunea către Dumnezeu pentru ei, în care Îi cerem să-i înțelepțească, pentru a conștientiza că nu este bine ceea ce fac. Așadar, nu trebuie să răspundem răului cu aceeași monedă, după legea talionului din Vechiul Testament, ci, dimpotrivă, când vrăjmașii noștri au ajuns la ananghie, să le sărim în ajutor, fără a aștepta măcar un cuvânt de mulțumire sau vreo faptă concretă în semn de recunoștință”, a explicat Ierarhul locului.

La final, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Ciprian i-a dăruit părintelui paroh Mirel-Septimiu Rusu Diploma de vrednicie „Episcopul Chesarie” cu insignă, iar doamnei Rodica Bârlă, primarul comunei Puiești, i-a oferit Hrisovul de binecuvântare „Sfântul Mucenic Sava de la Buzău”, medalia dedicată Episcopului Chesarie, o candelă și o icoană a Maicii Domnului. De asemenea, alți binefăcători au primit Hrisovul de binecuvântare „Sfântul Mucenic Sava de la Buzău”, icoane și cărți religioase.

Biserica Parohiei Puieștii de Jos a fost ridicată în anul 1840, prin contribuția boierului Anastase Dedulescu și cu osteneala preotului Șerban Neagu, fiind târnosită de Episcopul Chesarie Căpățână al Buzăului.

De-a lungul timpului, lăcașul de rugăciune a trecut prin mai multe etape de consolidare și restaurare, iar în perioada 2016-2024, prin strădania actualului paroh, ajutat de enoriași, cu sprijinul autorităților centrale și locale, au fost executate următoarele lucrări: consolidarea pereților, realizarea hidroizolației și a instalației electrice și termice, înlocuirea tâmplăriei, placarea pardoselii din naos și pronaos cu marmură, iar a celei din Sfântul Altar cu granit, zidirea unei Sfinte Mese noi din marmură, confecționarea unui nou proscomidiar din stejar, dotarea sfântului lăcaș cu o frumoasă catapeteasmă și cu mobilier bisericesc din lemn de stejar, precum și cu obiectele de cult necesare slujirii liturgice. Totodată, între anii 2021-2023, au fost realizate lucrările de pictură, în tehnica frescă, de către pictorul Ștefan Croitoru din județul Galați.

În vecinătatea bisericii a fost amplasat un nou lumânărar și au fost construite o capelă mortuară, un birou parohial și alte clădiri anexe, iar curtea a fost amenajată și împrejmuită cu un gard nou.