În ziua praznicului Acoperământului Maicii Domnului, marți, 1 octombrie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea buzoiană Cârnu. Chiriarhul locului a slujit în paraclisul „Sfântul Ierarh Epifanie, Arhiepiscopul Ciprului” din incinta așezământului monahal, Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei dând răspunsurile la strană.

Din sobor au făcut parte nouă ieromonahi, preoți și diaconi: protos. Veniamin Anghel, exarhul mănăstirilor și schiturilor din județul Buzău, protos. Nicodim Bozonc, duhovnicul Mănăstirii Cârnu, ierom. Porfirie Însurățelu, secretarul Mănăstirii Ciolanu, pr. Alin-Leontin Balica și pr. Ionuț-Cristian Vuță, consilieri eparhiali, pr. Paul Gavrilă, protopop al Protoieriei Pătârlagele, pr. Emanuel Alexandru, slujitor la Parohia „Sfinții Trei Ierarhi” din municipiul Buzău, arhid. Laurențiu Manea și diac. Cristian Manolache.

În predica rostită, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre istoria sărbătorii Acoperământului Maicii Domnului.

„Astăzi, Biserica o prăznuiește pe Maica Domnului, în legătură cu o minune petrecută în biserica Vlaherne din Constantinopol, la data de 1 octombrie 911. Istoria ei este consemnată de imnografii Bisericii, așa cum a fost văzută Preasfânta Fecioară Maria de Sfântul Andrei cel nebun pentru Hristos și de ucenicul acestuia, Epifanie. Observăm că nu a fost o descoperire doar către o singură persoană. Maica Domnului plutea deasupra credincioșilor pe care i-a acoperit cu sfântul ei acoperământ sau omofor. Este vorba despre acel acoperământ mai larg, cum putem vedea în icoane, de culoare roșie – așa cum purtau, în general, femeile în Orient, încât le acoperea capul, umerii, spatele și partea din față a corpului. Mai știm că trei relicve au fost găsite în mormântul Maicii Domnului, după sfânta ei adormire, la momentul când a sosit și Sfântul Apostol Toma în acel loc: acoperământul, tunica – adică veșmântul albastru, purtat sub primul – și brâul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Pe acestea avea să le recupereze împăratul Leon I Tracul (457-474) și să le așeze cu mare cinste, alături de un fragment semnificativ din Sfânta Cruce, în biserica din Vlaherne, unde era și o icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului”, a subliniat Arhipăstorul Buzăului și Vrancei.

După Sfânta Liturghie, Părintele Arhiepiscop Ciprian a oficiat o slujbă de pomenire pentru ctitorii și viețuitorii Mănăstirii Cârnu, trecuți la cele veșnice.

La final, maica stareță, stavrofora Justina Gheonea, i-a mulțumit Ierarhului pentru prezență și slujire, dăruindu-i o icoană a Maicii Domnului.