Credincioșii Parohiei buzoiene Balta Albă au fost vizitați duminică, 7 aprilie 2024, de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica „Adormirea Maicii Domnului” din localitate, apoi a sfințit noul complex parohial. Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei a dat răspunsurile la strană.

În soborul slujitorilor s-au aflat: pr. Cristian Asănache, protopop al Protoieriei Râmnicu Sărat, pr. paroh Robert-Valentin Militaru, pr. Paul Pîrvu, de la Parohia Amara, și pr. Aurelian Dumitru, de la Parohia Băile.

Cuvântul de învățătură referitor la Evanghelia Duminicii a 3-a din Postul Mare (Marcu 8, 34-38; 9, 1), dedicată cinstirii Sfintei Cruci, a fost rostit de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, care a vorbit despre cele două condiții absolut necesare pentru urmarea lui Hristos: lepădarea de sinele păcătos, mândru și egoist, respectiv asumarea crucii vieții personale, cu credință și nădejde în purtarea de grijă a lui Dumnezeu.

În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Ștefan Mocanu a fost hirotonit în treapta de preot, pe seama Parohiei Vrâncioaia, cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”, Protoieria Focșani I, județul Vrancea, iar tânărul Claudiu-Daniel Ivan, absolvent de Teologie Pastorală, a fost hirotonit în treapta de diacon.

La final, Chiriarhul locului a binecuvântat noul complex al Parohiei Balta Albă, construit între anii 2020-2024, care cuprinde o casă de prăznuire și o capelă mortuară.

În semn de apreciere pentru activitatea sa pastorală și administrativă, părintele paroh Robert-Valentin Militaru a primit rangul onorific de iconom.