Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, i-a vizitat duminică, 4 august 2019, pe credincioșii Parohiei buzoiene Gura Sărății. Cu acest prilej, Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica „Sfântul Nicolae” din localitate.

Împreună cu Înaltpreasfinția Sa au slujit: Pr. Constantin Călin – protopop al Protoieriei Buzău I, Pr. Gheorghe Burhală – fostul paroh al comunității din Gura Sărății, Pr. Laurențiu Damian – actualul paroh, precum și alți clerici invitați. Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei Buzăului și Vrancei a oferit răspunsurile la strană.

Reflectând asupra textului evanghelic al Duminicii a 7-a după Rusalii (vindecarea a doi orbi și a unui mut din Capernaum – Matei 9, 27-35), Arhiepiscopul Ciprian a rostit un cuvânt de învățătură despre însemnătatea credinței și a rugăciunii în viața omului.

„Nu este suficient să te rogi o singură dată, considerând că ți-ai făcut datoria, ci trebuie să te rogi stăruitor. Fundamentul rugăciunii trebuie să fie credința mărturisitoare și, în momentul în care Dumnezeu, ascultându-ți rugăciunea, te-a binecuvântat cu ceea ce I-ai cerut, se cuvine să faci ceea ce au făcut și cei doi orbi, ca și alți oameni miluiți de Domnul, mulțumindu-I și lăudându-L. Cu alte cuvinte, suntem datori să ne arătăm recunoștința, în primul rând, față de Dumnezeu și, apoi, față de semenii noștri prin care a lucrat Părintele ceresc și am avut parte de un bine în viața noastră”, a explicat Chiriarhul locului.

Biserica din satul Gura Sărății a fost ridicată din temelie între anii 1928-1937. Ca urmare a stricăciunilor produse de cutremurul din 1986, lăcașul de cult a necesitat ample lucrări de consolidare și reparații. După anul 2000, s-au realizat și alte lucrări de renovare a sfântului lăcaș, totodată, fiind construite o capelă mortuară, o clopotniță și o casă de prăznuire.