Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, i-a vizitat duminică, 16 ianuarie 2021, pe credincioșii Parohiei Sărata Monteoru, Protoieria Buzău I. Cu acest prilej, Înaltpreasfinția Sa, împreună cu un sobor de cinci preoți și doi diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica „Adormirea Maicii Domnului” din localitate.

În predica rostită, Ierarhul locului a evidențiat învățăturile desprinse din Evanghelia Duminicii a 29-a după Rusalii (Luca 17, 12-19), care ne înfățișează minunea vindecării celor 10 leproși.

„Mântuitorul Iisus Hristos, ori de câte ori a intervenit în viața oamenilor bolnavi și neputincioși, a ținut să sublinieze un adevăr extrem de important în actul de vindecare, și anume necesitatea cooperării prin credință a celui bolnav cu Dumnezeu, Doctorul prin excelență al trupurilor și sufletelor noastre. Tocmai de aceea, atunci când bolnavul vindecat Îi mulțumea, Domnul îi răspundea: «Credința ta te-a mântuit» (Luca 17, 19), dându-i de înțeles că, dacă nu ar fi avut credință, nu s-ar fi vindecat. Fără îndoială, credință și speranță în puterea Sa vindecătoare au avut și cei zece leproși, însă Mântuitorul nu i-a lăudat pe toți, ci doar pe samarineanul disprețuit de iudei, care, văzându-se curățit de lepră, a înțeles îndată că numai Dumnezeu putea face o astfel de minune și, pentru aceasta, se cuvenea să-I mulțumească. Astfel, lăsând pentru mai târziu dobândirea certificatului de sănătate de la preoții care, potrivit Legii, urmau să constate vindecarea sa de boală, samarineanul s-a întors din drum pentru a-și exprima recunoștința față de Binefăcătorul său, Domnul Iisus Hristos, în fața Căruia a îngenunchiat și I-a mulțumit cu lacrimi în ochi. Prin urmare, tema centrală a Evangheliei de astăzi, asupra căreia suntem invitați să reflectăm cu mare responsabilitate, este virtutea recunoștinței. Din nefericire, așa cum se spune în popor, «recunoștința este floare rară», iar aceasta se datorează faptului că omul, în general, uită să mulțumească celui ce l-a ajutat în anumite momente dificile din viață și, în primul rând, lui Dumnezeu, Izvorul vieții sale. Noi înșine, după o analiză sinceră și corectă a modului de gândire și de acțiune în împrejurări similare, vom constata că nu suntem departe de comportamentul celor nouă leproși vindecați de Domnul Hristos, a căror lipsă de sensibilitate, deplânsă în întrebarea retorică: «Au nu zece s-au curățit? Dar cei nouă unde sunt?» (Luca 17, 17), ne vizează pe toți. Încât este bine și folositor pentru suflet să ne amintim, măcar din când în când, de Părintele nostru Cel ceresc, Căruia Îi datorăm viața, sănătatea și purtarea Sa de grijă, adunându-ne în sfânta biserică și participând cu evlavie la Sfânta Liturghie, la Taina sfântă a comuniunii cu Mântuitorul Hristos, cu sfinții Săi și cu frații noștri de aceeași credință, ceea ce constituie un act de recunoștință față de Dumnezeu, Creatorul universului și Dătătorul vieții noastre”, a explicat Arhiepiscopul Ciprian.

Răspunsurile la strană au fost oferite de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei Buzăului și Vrancei.

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” este ctitoria boierului Grigore C. Monteoru, fiind construită, în 1876, de cel care a întemeiat și cunoscuta stațiune buzoiană. Din anul 2002, preot paroh este Sorin Valentin Vasile, prin osteneala căruia s-au efectuat importante lucrări de renovare a lăcașului de cult.