Duminică, 18 ianuarie 2015, a fost zi de sărbătoare pentru credincioşii Parohiei „Sfântul Dumitru“ – Bahne din Focşani. Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie în biserica parohială cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dumitrie, Izvorâtorul de Mir“. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic misionar al eparhiei.

Înaltpreasfinţia Sa a rostit un cuvânt de învăţătură, în care le-a vorbit celor prezenţi despre importanţa darului vieţii şi al sănătăţii.

„Înainte de toate, să-I mulţumim lui Dumnezeu pentru darul vieţii, pentru faptul că ne-am născut, că am venit în lume. Se spune că cea mai mare nenorocire care ţi s-ar fi putut întâmpla este aceea de a nu te fi născut. Să-I mulţumeşti, apoi, în fiecare zi lui Dumnezeu, cu recunoştinţă, pentru darul sănătăţii. Dar ce facem noi cu sănătatea? Avem grijă de ea? Nu! Când suntem adolescenţi, tineri şi chiar la vârsta maturităţii ne simţim puternici, avem impresia că putem birui anumite slăbiciuni sau zdruncinări ale sănătăţii şi abia când se complică lucrurile ne dăm seama cât de preţios este darul sănătăţii de care noi nu am purtat grijă. Pierderea sănătăţii trupeşti, de multe ori, şi apariţia unor boli în viaţa noastră sunt determinate de păcatele proprii, a spus Chiriarhul Buzăului şi Vrancei.

Locaşul de cult a fost ridicat în anul 1910, fiind sfinţit pe 26 octombrie 1911 de episcopul Gherasim al Romanului. De-a lungul timpului, biserica a fost renovată de mai multe ori. Cele mai ample lucrări de restaurare a sfântului locaş s-au realizat după 1990, prin strădania preotului paroh Negoiţă Boghină.

În cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian l-a hirotonit în treapta de diacon pe teologul Laurenţiu Manea, pe seama Catedralei voievodale „Adormirea Maicii Domnului“ din Buzău.