Duminică, 13 septembrie 2015, credincioşii Parohiei „Sfântul Gheorghe“ din oraşul vrâncean Odobeşti l-au avut în mijlocul lor pe Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei. Împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie în biserica parohială. Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a ţinut şi un cuvânt de învăţătură cu privire la Duminica dinaintea Înălţării Sfintei Cruci.

„Să vă străduiţi să cinstiţi, cu adevărat, Sfânta Cruce, pentru că ea ne-a fost lăsată ca armă împotriva diavolului. Chiar aşa auzim într-o cântare: «Doamne, armă asupra diavolului Crucea Ta o ai dat nouă…». Şi într-o altă cântare se spune: «Mare este puterea Crucii Tale, Doamne, că s-a înfipt în loc şi lucrează în lume; şi a arătat, din pescari, Apostoli, şi din păgâni mucenici, ca să se roage pentru sufletele noastre». Totodată, pe lângă Crucea ca obiect, ca altar de jertfă, ca simbol al creştinismului, să nu uităm că fiecare dintre noi trebuie să-şi poarte crucea pe care i-a dat-o Dumnezeu, crucea vieţii, crucea slujirii“, a spus Înaltpreasfinţia Sa.

Între cei prezenţi la slujbă s-a aflat un invitat special, şi anume marele protopsalt grec Theodoros Vassilikos, care a dat răspunsurile liturgice, alături de Grupul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul“.

Locaşul de cult este menţionat într-un testament din anul 1716, când stareţ al Schitului Vineşeşti, actuala biserică „Sfântul Gheorghe“, era Sfântul Pahomie de la Gledin. Ctitorul sfântului locaş este fostul bulucbaşă Gheorghe Caragea, devenit monahul Gherasim. Din anul 2009, s-au început lucrările de renovare a bisericii, prin strădania preotului paroh George-Sabin Bogdan.