… mai ales că semnatarul articolului intitulat Citiţi şi vă cruciţi! Arhiepiscopia a decis: colaboratorii săi nu au voie în pelerinaj la părintele Arsenie Boca – apărut, sâmbătă, 12 septembrie 2015, pe site-ul publicaţiei Ziarul de Vrancea – este acelaşi personaj herostratian, incapabil să se afirme prin lucruri de valoare, motiv pentru care a acceptat oferta conducerii ziarului amintit mai sus, de a ataca în mod repetat Biserica Ortodoxă Română, prin dezinformări şi interpretarea tendenţioasă a diferitelor evenimente bisericeşti. Desigur, aceasta trădează, în primul rând ignoranţă şi neputinţa de a înţelege modul în care funcţionează o instituţie bisericească superioară. Ne aşteptam, însă, la articolul citat mai sus şi chiar intuiam cine îl va semna, după ameninţările adresate, telefonic, de către redactorul-şef al său, consilierului eparhial de la sectorul Comunicaţii media al Arhieiscopiei Buzăului şi Vrancei. Cunoscând politica anticlericală, de denigrare a Bisericii Ortodoxe Române promovată de acest cotidian provincial – deservit de jurnalişti care nu respectă deontologia profesională – Arhiepiscopia îşi propusese să nu mai reacţioneze la articolele sale defăimătoare, întrucât slujbaşii ziarului cu pricina nu merită atenţia unei instituţii care s-a identificat, totdeauna, cu valorile perene şi idealurile poporului român, spre deosebire de efemerele asociaţii, fundaţii şi societăţi de presă, a căror apariţie, după 1990, este motivată strict de interese pecuniare şi de partid. Totuşi, de vreme ce autorii articolului respectiv insinuează că Centrul de pelerinaje s-ar călăuzi după unele principii discriminatorii, pentru corecta informare a cititorilor şi de dragul lor, se cuvine să facem câteva precizări:

a) Publicistul Corneliu Stanciu, luând legătura cu responsabilul Centrului de pelerinaje „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din Focşani, şi-a exprimat intenţia de a se înscrie într-o „excursie“ la Mănăstirea Prislop, împreună cu o echipă de filmare, cu scopul „de a face o investigaţie asupra «fenomenului Arsenie Boca»“. Dacă nu ar fi făcut această precizare, Domnia sa putea fi trecut în rândul pelerinilor, ca oricare altă persoană. Dezvăluindu-şi, însă, motivul pentru care dorea să ajungă la Mănăstirea Prislop, solicitantul nu putea primi un alt răspuns decât cel transmis de către directorul Centrului de Pelerinaje din Buzău, Dl Valentin Banu, şi anume că intenţia Domniei sale nu coincide cu scopul pelerinajului; dacă doreşte să facă investigaţii jurnalistice asupra unui eveniment bisericesc – pe care să-l minimalizeze sau să-l denigreze, ulterior – aceasta să o facă pe cont propriu sau apelând la serviciile unei agenţii de turism. Biserica Ortodoxă Română a înfiinţat centrele de pelerinaje, în scopuri social-misionare, nicidecum să faciliteze acţiunile dubioase ale unor persoane sau instituţii media. De aceea, când a aflat că Dl Stanciu este şi colaborator al Ziarului de Vrancea – publicaţie deja cunoscută pentru atitudinea sa ostilă la adresa Bisericii – dl Valentin Banu a afirmat, pe bună dreptate, că nu vede vreo compatibilitate între calitatea de angajat sau colaborator al acestui ziar şi statutul de pelerin. În sensul religios al cuvântului – universal valabil – a fi pelerin înseamnă să fii un om credincios, evlavios, smerit, ascultător faţă de Biserică şi de slujitorii ei (ierarhi şi preoţi), conştient de neputinţele şi starea ta de păcătoşenie, motiv pentru care îţi propui, din când în când, să vizitezi locurile sfinte din ţară şi din străinătate, pentru a primi ajutorul lui Dumnezeu, prin mijlocirea sfinţilor.

b) Atunci când „îşi selectează clienţii“, Centrul de Pelerinaje o face din motive de prudenţă, pentru a nu compromite scopul în sine al pelerinajului, pe parcursul căruia credincioşii se roagă şi beneficiază de asistenţa duhovnicească a unui preot. Tocmai de aceea, Arhiepiscopia a recomandat responsabililor celor două centre de pelerinaje să coopereze, în primul rând, cu preoţii de parohie, când se organizează un pelerinaj, în ţară sau peste hotare. Aşadar, nu există vreo „listă neagră“ cu jurnaliştii de la ZdV, cărora să li se refuze a priori anumite servicii religioase; totuşi, dacă au ajuns să-şi închipuie aşa ceva, înseamnă că au ce să-şi reproşeze. Le reamintim şi domniilor lor că Biserica Ortodoxă îi iartă pe toţi, chiar şi pe jurnaliştii care, în numele libertăţii de exprimare, consideră că ar avea dreptul să o denigreze, transmiţând publicului cititor tot felul de inepţii şi neadevăruri, fără a da socoteală cuiva. Pentru a fi iertat, însă, este nevoie de pocăinţă. Precizăm, la rândul nostru, că şi Biserica Ortodoxă are libertatea de a interzice şi limita accesul intruşilor de tot felul în activităţile sale specifice, atunci când depistează intenţiile ascunse ale acestora şi care sunt, în mod evident, contrare rânduielilor noastre bisericeşti.

În concluzie, putem spune că semnatara articolului care a generat aceste precizări – pe lângă comentariile sui generis ce nu-i fac deloc cinste – omite, cu bună ştiinţă, adevărul despre intenţia reală a publicistului Corneliu Stanciu. De aceea, Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei a dorit să aducă la cunoştinţa cititorilor motivul pentru care i-a fost refuzată înscrierea pe lista pelerinilor pentru Mănăstirea Prislop.

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei