Duminică, 4 martie 2018, a fost o zi de aleasă sărbătoare pentru credincioșii Parohiei Vadu Pașii, județul Buzău. Aceștia au participat în număr mare la Sfânta Liturghie săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, în biserica „Nașterea Maicii Domnului” din localitate. În cadrul slujbei, Înaltpreasfinția Sa l-a hirotonit în treapta de diacon pe tânărul Angel Răzvan Dragomir, absolvent de Teologie Pastorală. Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei a oferit răspunsurile la strană.

Soborul de preoți și diaconi a fost format din: Pr. Alin-Leontin Balica – consilier eparhial la Sectorul Administrativ-bisericesc, Pr. Ion Chiorbeacă – consilier eparhial la Sectorul Economic-financiar, Pr. Mitică Bălan – inspector eparhial în cadrul Corpului de inspecție bisericească, Pr. Constantin Călin – protoiereu al Protopopiatului Buzău I, Pr. Florentin Duca – protoiereu al Protopopiatului Buzău II, slujitorii lăcașului de cult, precum și alți clerici invitați.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a evidențiat principalele aspecte ale vieții și teologiei Sfântului Grigorie Palama, arătând că a doua duminică a Postului Sfintelor Paști a fost închinată acestui mare Părinte din secolul al XIV-lea, care a lămurit învățătura Bisericii despre energiile necreate ale lui Dumnezeu.

La finalul Sfintei Liturghii, ierarhul locului i-a prezentat enoriașilor pe noul paroh al bisericii din Vadu Pașii, Pr. Teodor Edu, și pe coslujitorul său, Pr. Daniel Florea, pe care i-a hirotesit întru iconom, un rang onorific ce le conferă dreptul de a purta brâu roșu, iar la serviciile religioase, bederniță.

Tot cu acest prilej, fostul paroh, Pr. Cătănuță Edu – ieșit la pensie după 46 de ani de slujire preoțească – a primit distincția de vrednicie „Sfântul Sfințit Mucenic Teodosie de la Brazi”, în semn de recunoștință pentru întreaga activitate desfășurată în slujba Bisericii, pentru apărarea dreptei credințe, buna gospodărire a sfintelor lăcașuri și intensificarea lucrării social-filantropice. De asemenea, soției sale, doamna preoteasă Maria Edu, i-a fost acordată distincția „Sfântul Mucenic Sava de la Buzău”, în semn de apreciere pentru slujirea Bisericii strămoșești, apărarea și propovăduirea dreptei credințe, promovarea culturii creștine și a spiritualității ortodoxe. Arhipăstorul Buzăului și Vrancei a mai oferit familiei preoțești flori și o icoană a Maicii Domnului.