În ziua de prăznuire a Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, sâmbătă, 24 iunie 2023, Mănăstirea Rogozu din localitatea vrânceană Slobozia Bradului și-a cinstit ocrotitorul spiritual. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, împreună cu un sobor de ieromonahi, preoți și diaconi, printre care s-a numărat și arhim. Sofian Ardelean, exarhul mănăstirilor și schiturilor din Eparhie.

La sărbătoarea hramului au participat călugărițele din obștea Mănăstirii Rogozu, în frunte cu maica stareță Serafima Pricop și alte starețe de la diferite așezăminte monahale buzoiene și vrâncene.

În predica rostită, Arhipăstorul locului a vorbit despre nașterea, viața și activitatea Sfântului Prooroc Ioan, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului.

„Noi, creștinii, avem o evlavie deosebită față de Sfântul Ioan Botezătorul, pentru că, după Maica Domnului, el este cel mai mare dintre sfinți. Preacurata Fecioară Maria și Sfântul Prooroc Ioan ocupă cele două locuri de cinste, de-a dreapta și de-a stânga Mântuitorului Iisus Hristos, așa cum îi vedeți frățiile voastre pictați în biserici, în icoana numită «Deisis». Ei mijlocesc și se roagă pururea pentru noi, oamenii, în fața Tronului ceresc, astfel încât Mântuitorul Hristos, Arhiereul Cel veșnic și Judecătorul Cel drept, să aibă milă față de noi și să ne ajute să ne purtăm crucea vieții până la capăt”, a menționat Chiriarhul.

În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Marius-Augustin Milea a fost hirotonit în treapta de preot, pe seama Parohiei Tronari din Protoieria Pătârlagele, județul Buzău, iar Teodor-Felix Șerban, absolvent de Teologie Pastorală, a fost hirotonit în treapta de diacon.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a oficiat o slujbă de pomenire pentru ctitorii și viețuitorii Mănăstirii Rogozu, mutați la Domnul.

Răspunsurile la strană au fost date de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei Buzăului și Vrancei.