Elevii vrânceni clasaţi pe locurile I, II şi III la fazele judeţeană şi naţională ale tuturor olimpiadelor, care au avut loc în anul şcolar 2014-2015, au fost premiaţi, marţi, 16 iunie 2015, la Teatrul Municipal din Focşani. Evenimentul a fost organizat de Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei, prin Sectorul Învăţământ şi activităţi cu tineretul, în contextul proclamării anului 2015, în Patriarhia Română, ca Anul omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi şi Anul comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii.

Ceremonia a fost prezidată de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, care a oficiat, la început, o slujbă de Te Deum. În cuvântul său, ierarhul i-a felicitat pe elevi, pentru rezultatele obţinute la olimpiadele şi concursurile şcolare, dar şi pe profesorii acestora.

„Vremurile pe care le parcurgem, dragi copii, sunt deosebit de complicate, confuze, presărate cu multe obstacole, cu multe pericole, care vă pândesc din toate părţile. De aceea, frăţiile voastre aveţi nevoie de o anumită protecţie. Aceasta vă este oferită, îm primul rând, de părinţii trupeşti, pe care aveţi datoria să-i ascultaţi, pentru că vă vor binele şi se jertfesc pentru dumneavoastră, apoi, de părinţii spirituali, naşii de Botez, care trebuie să vă îndrume şi să vă fie aproape în toate etapele importante ale vieţii frăţiilor voastre. Nu în ultimul rând, învăţătorii şi profesorii vă preiau, la o vârstă fragedă, şi îşi îndeplinesc misiunea la care au fost chemaţi tot de Dumnezeu, aceea de a vă şlefui şi de a vă forma pentru viaţă, ca nişte oameni deplini, sănătoşi din toate punctele de vedere“, a subliniat Înaltpreasfinţia Sa.

Celor aproape 500 de elevi laureaţi le-au fost oferite premii individuale, în valoare de aproximativ 100 de lei de persoană, constând în ghiozdane, jocuri creative, penare echipate sau truse de birotică, broşuri, cărţi şi diplome, în funcţie de particularităţile de vârstă, gen şi de fazele competiţionale la care s-au distins. De asemenea, şi profesorii îndrumători au primit diplome de excelenţă.

Sâmbătă, 6 iunie, la Catedrala arhiepiscopală „Înălţarea Domnului“ din Buzău, a fost derulat un alt eveniment similar pentru olimpicii buzoieni, în semn de recunoaştere a performanţelor educaţionale remarcabile, dovedite în acest an şcolar.