Duminică, 19 iulie 2015, credincioşii Parohiei vrâncene Fitioneşti l-au avut în mijlocul lor pe Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei. Ierarhul, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie pe un podium special amenajat în vecinătatea bisericii parohiale cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae“ din localitate.

În cadrul slujbei, Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian l-a hirotonit în treapta de diacon pe tânărul teolog Cătălin Mereuţă.

Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul“.

La final, Înaltpreasfinţia Sa a rostit şi un cuvânt de învăţătură, în care a vorbit despre semnificaţia Duminicii a 7-a după Rusalii, închinată Sfinţilor Părinţi de la Sinodul al IV-lea Ecumenic, şi a explicat pericopa evanghelică a zilei despre Vindecarea a doi orbi şi a unui mut din Capernaum.

Pentru a avea parte de ajutorul şi de binecuvântarea lui Dumnezeu, pentru a ni se împlini rugăciunile pe care I le adresăm, fie aici, în rugăciunea comunitară, fie în cea particulară, avem nevoie de credinţă puternică, să rămânem statornici în dreapta credinţă, să ne recunoaştem neputinţele, slăbiciunile noastre, şi să cerem, în rugăciune, putere de la Dumnezeu, să ne purtăm crucea vieţii cu demnitate şi, în acelaşi timp, cu smerenie. Mântuitorul Hristos a fost sensibil la suferinţa umană, pentru că, pe oriunde trecea, săvârşea minuni, «vindeca toată boala şi toată neputinţa în popor» (Matei 9, 35). După exemplul Mântuitorului, al Sfinţilor Apostoli şi al sfinţilor Bisericii, să ne străduim şi noi să venim în sprijinul oamenilor care se confruntă cu astfel de suferinţe, care sunt mai nevoiaşi decât noi, şi să le aducem o rază de lumină şi de bucurie în viaţa lor“, a spus Chiriarhul Buzăului şi Vrancei.

Locaşul de cult din Parohia Fitioneşti a fost ridicat în anul 1895. De-a lungul timpului, biserica a trecut prin importante lucrări de restaurare, ultimele fiind realizate în perioada 2007-2009, prin strădania preotului paroh Aurel Mazăre.