Un nou proiect european de schimb de tineri – al cincilea derulat de Sectorul Cultural-educațional, finanțat de Comisia Europeană prin Programul Erasmus Plus – s-a încheiat recent în Marsaxlokk, Malta, unde o delegație a Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei a participat, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, alături de zeci de beneficiari din alte șapte țări europene, provenind din asociații creștine de tineret.
În cadrul acestui proiect de mobilitate transnațională pentru tineret, Free in Deed („Liber în faptă”), găzduit de Cross Culture International Foundation (CCIF) Malta, inițiatorii și-au propus să multiplice proiectul similar de anul trecut, „IYOUME Stop Human Trafficking” („Stop traficului de persoane”), având drept obiective favorizarea întâlnirii între tineri creștini europeni, conștientizarea acestora cu privire la fenomenul global al traficului de persoane, precum și punerea în valoare de competențe și abilități muzicale și oratorice, în limba engleză, pentru organizarea de evenimente de campanie împotriva acestui fenomen, în fața celor mai înalte autorități și în fața publicului din Malta – cel mai mic stat din Uniunea Europeană, țară a cavalerilor ioaniți și paradigmă de ospitalitate biblică.
Astfel, a fost organizată, mai întâi, o vizită pregătitoare cu lideri de tineret din toate țările partenere: Malta, România, Lituania, Macedonia de Nord, Cipru, Georgia, Regatul Unit al Marii Britanii și Slovacia, la Londra, în perioada 6-9 iunie 2019, unde reprezentantul nostru, Dl Evelin Florin Bratu, a participat activ la constituirea programului, distribuirea sarcinilor și evaluarea inițială a nevoilor beneficiarilor direcți și indirecți.
Ulterior, în perioada 25 iunie-3 iulie, a avut loc schimbul de tineri propriu-zis, într-unul dintre cele mai pitorești sate pescărești ale Maltei, Marsaxlokk, dar și în alte locuri de importanță istorică și spirituală ale micii insule: Bugibba, Attard, Mdina și Valletta.
Activitățile cuprinse în program au inclus: sesiuni de constituire și consolidare de grupuri interculturale și interconfesionale, de prezentare a organizațiilor partenere și a țărilor din care provin, ateliere de dezbateri privind fenomenul traficului de persoane la nivel global și incidența acestuia asupra tinerilor, în special, repetiții pentru un concert comun de conștientizare a pericolului acestui flagel, un training pentru transmitere în direct a unor evenimente de tineret (live streaming), realizarea unor filme sondaj cu localnici și turiști, privind subiectul vizat, precum și vizite culturale în Bugibba, Mdina și Valletta.
Unul dintre cele mai motivante și aplaudate ateliere a fost cel având ca subiect „bullying”-ul, realizat de echipa noastră: Părintele Consilier Cristian Dima, Arhid. Inspector Gianin Oprea, Arhid. Secretar Georgian Chioreanu, Dl Inspector Dragoș Popa, Dl Evelin Bratu, fost șef de promoție al Seminarului Teologic Ortodox din Buzău și master în Teologie, și Dl Adrian Teodor Oancea, fost seminarist buzoian de frunte, master în Teologie și bursier, în prezent, al Universității din Atena, Grecia.
În plus, participanții au urmărit cu interes filmul și discursul de prezentare a Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, remarcând diversitatea și consecvența proiectelor educaționale și culturale oferite credincioșilor de Biserica Ortodoxă Română, unii dintre ei – ortodocși – mărturisind deschis că și-au înfrânt stereotipurile și ideile preconcepute despre relația dintre Biserică și tineri, precum și despre profilul general, promovat în mass-media, al membrilor clerului ortodox. Felicitările au venit chiar și din partea liderului grupului britanic, Dr. Andrew Chikwanha, senior pastor al comunității penticostale din Londra, care a scos în evidență reușita unei Biserici istorice de a-și înnoi discursul și lucrarea pentru a veni în întâmpinarea tinerilor.
De altfel, eforturile conjugate ale participanților s-au materializat într-un concert numit Code Red, care a avut loc la Bugibba, în nordul insulei, chiar în seara prăznuirii Sf. Ap. Petru și Pavel, în fața golfului în care se spune că a ajuns pe insulă Sf. Ap. Pavel, după naufragiul din timpul călătoriei sale de la Cezareea la Roma. Aici s-au reunit pe scenă tinerii din cele opt țări participante, îmbinând cântarea corală cu muzica instrumentală și mesajele de conștientizare a spectatorilor cu privire la fenomenul alarmant al traficului de persoane. De altfel, subsemnatul a și avut o alocuțiune tematică publică în limba engleză, iar Arhid. Gianin Oprea a interpretat solo unul dintre cele mai cunoscute cântece cu mesaj creștin, You raise me up, delegația noastră făcând parte în întregime din corul constituit în timpul repetițiilor.
Toate activitățile s-au articulat pe mijloacele non-formale de educație, pe care și Biserica Ortodoxă Română le utilizează în lucrarea sa pedagogică cu tinerele ei vlăstare, incluzând activități socio-educative, joc de rol, învățare prin experiență, dezbatere, jocuri de energizare și de consolidare de echipă, live streaming etc.
Cu siguranță, cel mai important moment al acestui proiect l-a constituit întâlnirea cu Excelența Sa, Dl George Vella, Președintele Maltei, ai cărui invitați am fost la Palatul San Anton – în ale cărui grădini se plimba, odinioară, viitoarea regină Maria a României – unde am și reiterat reprezentațiile artistice. După concert, înainte de discursul Președintelui, delegația noastră, îmbrăcată în ii tradiționale, i-a oferit gazdei și soției sale, într-un cadru solemn, daruri simbolice din partea Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, mulțumindu-i pentru trăirea unei autentice ospitalități creștine, care ne-a amintit de bucuria trăită de Sf. Ap. Pavel, când a fost întâmpinat cu „deosebită omenie” de locuitorii de atunci ai Maltei, după cum nota martorul ocular al acestei întâlniri, Sf. Ap. Luca (Fapte 28, 1-2).
Și feedbackul din finalul activităților a fost încurajator, fiind răsplătiți cu felicitări și mulțumiri pentru lucrarea educațională deosebită cu tinerii din Biserica Ortodoxă, cât și pentru aportul și seriozitatea noastră în timpul derulării proiectului, contribuind la atingerea obiectivelor comune și la crearea unei rețele profesioniste de lucrători și lideri de tineret, în context european și eclesial.
Activitățile pentru tineret vor continua în această vară cu alte proiecte de mobilități naționale, în tabere pentru premianți, la mare și la Mănăstirea Bârsana, precum și la Întâlnirea Tinerilor Ortodocși de la Craiova 2019, fiind oferite gratuit tinerilor de către Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei.
Pr. prof. Cristian Marius Dima
Consilier eparhial