În Duminica dinaintea Nașterii Domnului, 22 decembrie 2019, credincioșii prezenți la Catedrala Voievodală „Adormirea Maicii Domnului” din incinta Centrului Eparhial de la Buzău s-au rugat împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. Chiriarhul locului a săvârșit Sfânta Liturghie, în cadrul căreia l-a hirotonit în treapta de preot pe Arhid. Georgian Chioreanu – secretarul Protoieriei Buzău II, pe seama Catedralei Arhiepiscopale „Înălțarea Domnului” din municipiul Buzău.
Din soborul slujitor au făcut parte părinți consilieri și inspectori eparhiali, protoierei, profesori de la Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul”, precum și preoții Catedralei „Adormirea Maicii Domnului”.
În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a explicat că fragmentul evanghelic despre Genealogia Mântuitorului (Matei 1, 1-25), care s-a citit la Sfânta Liturghie din această duminică, ne invită „să medităm la adevărul că Iisus Hristos, Mântuitorul nostru, a fost, deopotrivă, Dumnezeu adevărat și Om adevărat”.
„Născându-Se, pe linie omenească, din Sfânta Fecioară Maria, El Își trage obârșia din rădăcina lui Iesei – tatăl regelui David. Așadar, Preacurata Fecioară Maria era de viță împărătească, regală, chiar dacă, la vremea când avea să Se întrupeze Mântuitorul Hristos, pentru cei mai mulți, ea era o anonimă, o persoană necunoscută, născută undeva în Nazaretul Galileii, crescută, timp de trei ani, de Sfinții și Drepții dumnezeiești Părinți Ioachim și Ana și, apoi, educată și ocrotită la templul din Ierusalim. Dar mai presus decât descendența Sa omenească din regele David este faptul că Mântuitorul Iisus Hristos este Fiul lui Dumnezeu, Împăratul cerurilor, Care, din iubire față de oameni, a primit, în ascultare smerită față de Dumnezeu-Tatăl, să coboare pe pământ și să-Și asume firea omenească, printr-o naștere în aparență obișnuită, însă a Cărui zămislire s-a petrecut în chip mai presus de fire”, a subliniat Ierarhul.
Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei Buzăului și Vrancei și psalții Catedralei Voievodale au oferit răspunsurile la strană.