În Duminica a 3-a din Postul Mare, a Sfintei Cruci, credincioșii Parohiei buzoiene Nehoiașu II au fost vizitați de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, care a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din localitate.
Împreună cu Înaltpreasfinția Sa au slujit: pr. Dragoș-Mihail Olteanu – consilier eparhial la Sectorul Cultural și comunicații media, pr. Paul Gavrilă – protopop al Protoieriei Pătârlagele, Pr. Daniel Ene – Parohia Valea Nehoiașului, și pr. Gabriel Furtună – Parohia Nehoiașu II.
În cuvântul de învățătură, Arhipăstorul Buzăului și Vrancei a vorbit despre Jertfa Mântuitorului Iisus Hristos pe Crucea Golgotei și despre necesitatea asumării crucii personale în viața pământească, urmându-L cu fidelitate pe Cel ce Și-a dat viața pentru împăcarea omului neascultător cu Părintele ceresc.
„Se cuvine să ne purtăm crucea vieții până la capăt. Nu este corect să fugim de cruce, ci trebuie să ne-o asumăm; altă soluție nu există. Cel care gândește sau intenționează să evite crucea, acela îi va simți greutatea și mai mult și va ajunge la deznădejde, iar deznădejdea duce, în cele din urmă, la sinucidere. Este o realitate confirmată în istorie cu oameni care, nemaiputând îndura, și-au curmat viața tocmai pentru că nu s-au ancorat cu credință și nădejde în puterea lui Dumnezeu. Faptul că omul poate să-și poarte crucea, indiferent cât de grea ar fi, îl confirmă numărul mare de sfinți ai Bisericii, martirii din primele secole creștine și, de asemenea, cei din vremurile mai noi, așa-numiții «sfinți ai închisorilor», care au îndurat torturi inimaginabile în temnițele comuniste, salvându-i doar credința în Dumnezeu. Ei au putut să îndure atâtea chinuri deoarece s-au rugat permanent lui Dumnezeu, Care i-a ajutat să treacă peste toate obstacolele, purtându-și suferința până la capăt. Așadar, dacă vrem cu adevărat să-L urmăm pe Hristos, se impune cu necesitate să ne lepădăm de sinele nostru mândru și egoist, apoi să ne asumăm crucea vieții și să ne gândim mai mult la cele spirituale și mai puțin la lucrurile trecătoare”, a subliniat Ierarhul.
Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei Buzăului și Vrancei a dat răspunsurile la strană.
Biserica Parohiei Nehoiașu II este monument istoric, fiind atestată documentar în anul 1734. Lăcașul de cult a fost construit, ca majoritatea bisericilor de munte, din bârne cioplite pe patru părți, având la bază o ramă din bârne mai groase, așezate pe un soclu din lespezi de piatră.