Sectorul Învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei a organizat, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, în zilele de 12-13 august 2023, o nouă excursie culturală gratuită pentru 50 de adolescenți, elevi de gimnaziu și de liceu din județul Buzău, care, în anul școlar încheiat, au obținut rezultate deosebite la Olimpiada Națională de Religie, la Olimpiada Interdisciplinară „Cultură și spiritualitate românească” sau au fost implicați în proiectele catehetice eparhiale. În cele două zile de weekend, tinerii au vizitat reperele culturale, istorice, dar mai ales ale vieții duhovnicești monahale din inima Moldovei, fiind însoțiți de pr. cons. Dan Necula și de dl insp. Ionuț-Romeo Sandu, de la Centrul Eparhial Buzău, precum și de dle Roxana Matei și Daniela Zaharioiu, profesoare de religie la Școala Gimnazială nr. 7, respectiv Școala Gimnazială „George Emil Palade” din municipiul Buzău.
Sâmbătă, în zori, grupul a pornit din fața Catedralei Arhiepiscopale din Buzău, a trecut prin Râmnicu Sărat, unde i s-au adăugat alți membri, străbătând ținuturile Vrancei și Bacăului, cu primul popas la Mănăstirea Ciolpani, de lângă orașul Buhuși. Biserica mare a acestei vetre monahale, construită în anii ʼ90, cu hramul „Sf. Mc. Emilian de la Durostorum”, adăpostește o parte a moaștelor sfântului ostaș din secolul al IV-lea de la Dunăre, iar bisericuța de lemn „Sf. Ierarh Nicolae” încă mai dăinuie din secolul al XVIII-lea, ca o smerită bijuterie miniaturală. A urmat municipiul Piatra Neamț, vizionat panoramic de la înălțimea telegondolei funcționale aici ca principală atracție turistică urbană, fiind mijlocul de transport pentru copii până în vârful Muntelui Cozla, unde au servit un picnic pregătit de Ceainăria Culturală Buzău. După aceea, descoperirea orașului de sub Dealul Pietricica a continuat îndeaproape cu vizitarea Ansamblului Curții Domnești din secolul al XV-lea: Turnul lui Ștefan cel Mare și zvelta biserică „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” sau „Sfântul Ioan Domnesc”. De asemenea, reprezentări și exponate parcă desprinse din lumea basmelor, dar, în fapt, realități ale trecutului nu chiar atât de îndepărtat, au fost descoperite la Muzeul de Etnografie Piatra Neamț.
Turul celebrelor mănăstiri nemțene a început, cu adevărat, la Mănăstirea Văratec, care se pregătea pentru hramul bisericii ei principale, „Adormirea Maicii Domnului”. „Stupul” monahal, în care călugărițele erau în permanentă rugăciune și activitate, a însemnat pentru tinerii pelerini un loc de tihnă duhovnicească, în care s-au închinat în fața sfintelor moaște aparținând Sfântului Cuvios Iosif (ctitor al așezământului din secolul al XVIII-lea, sărbătorit în ziua următoare hramului, 16 august), precum și la cele ale „Moșului Gheorghe” – Sfântul Gheorghe Pelerinul, cinstit în cea de-a treia zi, 17 august. Toate acestea, dar și multe alte detalii din istoria celei mai mari lavre de măicuțe din țară, au fost explicate și exemplificate la muzeul așezământului monahal. La scurt timp, grupul a ajuns și la poarta Mănăstirii Agapia – într-un alt sat monahal, forfotind și de turiști. Aici, curtea interioară a mănăstirii era, ca de obicei, o simfonie a florilor și a culorilor, iar în interiorul bisericii „Sfinții Voievozi”, culorile fuseseră deja „amestecate” cu măiestrie de marele nostru pictor Nicolae Grigorescu, la mijlocul secolului al XIX-lea, ca să transpună pe pereții lăcașului sfinții Ortodoxiei. Ziua s-a încheiat cu vizitarea Casei Memoriale „Ion Creangă” din Humulești și a parcului tematic amenajat în vecinătatea ei, iar grupul a înnoptat la o pensiune din municipiul Târgu Neamț.
Duminică dimineața, pelerinii au participat la Sfânta Liturghie oficiată în catedrala ștefaniană cu hramul „Înălțarea Domnului” a Mănăstirii Neamț. Marea lavră și cetate de călugări a Moldovei dăinuie și astăzi, pare-se chiar de la sfârșitul secolului al XIV-lea, sub celebrul supranume de „Ierusalimul Ortodoxiei românești”, datorită rugăciunilor de veacuri ale isihaștilor formați sub oblăduirea duhovnicească a Sfântului Cuvios Paisie Velicicovski. A fost vizitată apoi Rezervația de zimbri și de faună carpatină „Dragoș Vodă”, iar după un prânz la Humulești, grupul a urcat la Cetatea Neamț, care stă de strajă plaiurilor, la fel ca în vremurile domnitorilor Moldovei Petru I Mușat, Ștefan cel Mare și Sfânt, Alexandru Lăpușneanu și Vasile Lupu. Aceasta este spațiul celebrei relatări a lui Ion Neculce, romanțată apoi de Costache Negruzzi, în care 16 plăieși nemțeni i-au ținut piept, în 1691, regelui polon Jan III Sobieski și armatei sale net superioare, impresionându-l prin vitejia și loialitatea lor față de Moldova copleșită de dușmani.
Pe drumul de întoarcere, ultimul popas – de mulțumire pentru ocrotirea lui Dumnezeu în acest itinerariu – a fost la Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman, Centrul Eparhial al Țării de Jos a Moldovei medievale, păstrat până în zilele noastre. Seara, elevii au ajuns în locurile lor de baștină, încărcați de amintiri – suveniruri fizice, dar și imprimate în memorie și în suflete – care să dăinuie o viață întreagă. Locurile care au fost vizitate, de o rară frumusețe, încărcate de poveste și de rugăciune, au evidențiat și sentimentul de recunoștință față de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, cel care a binecuvântat călătoria oferită lor în această vacanță școlară, cu scopul apropierii de Biserică și de bogăția spirituală a poporului lor.
Insp. Ionuț-Romeo Sandu
Sectorul Cultural și comunicații media