La începutul Postului Nașterii Domnului, miercuri, 15 noiembrie 2023, biserica Parohiei Banu din municipiul Buzău și-a sărbătorit cel de-al doilea hram, închinat Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a binecuvântat aducerea în pelerinaj aici, de la Mănăstirea Neamț, a raclei cu moaștele Sfântului Paisie Velicicovschi.
Prăznuirea Sfântului Cuvios Paisie a început de marți, 14 noiembrie 2023, la orele nopții, cu oficierea slujbei Privegherii în cinstea sa. În ziua hramului, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, împreună cu un sobor format din: pr. asist. dr. Nicușor Morlova, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Constanța, protos. Veniamin Anghel, starețul Mănăstirii Ciolanu, pr. Ionuț-Cristian Vuță și pr. paroh Ionuț-Radu Vintilă, consilieri eparhiali, pr. Constantin Călin, protopop al Protoieriei Buzău I, pr. Cătălin Andreiu și pr. Cornel Ursache, slujitori la biserica Banu. Cântările liturgice au fost interpretate de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.
Parcursul vieții sfinte a lui Paisie Velicicovschi a fost creionat de Chiriarhul locului, în predica adresată credincioșilor prezenți, explicând că Sfântul Paisie, deși ucrainean de origine, este considerat un adevărat reprezentant al Ortodoxiei românești.
„Sfântul Paisie a trecut la cele veșnice în data de 15 noiembrie 1794, la vârsta de 72 de ani, la Mănăstirea Neamț. După o viață de asceză în mănăstirile din Munții Buzăului, din Sfântul Munte Athos, din Bucovina și Moldova, pe parcursul a 55 de ani, a devenit, datorită virtuților pe care le-a cultivat și valorificat, o paradigmă de viețuire pentru toți monahii din mănăstirile noastre, ajungând, totodată, și lauda Ortodoxiei românești, prin moștenirea duhovnicească lăsată numeroșilor săi ucenici. Prin Ortodoxie românească ne referim la viața duhovnicească ce a înflorit pe pământul românesc datorită rugăciunilor și nevoințelor monahilor, independent de neamul din care au provenit aceștia. Pentru noi, creștinii – după cum spune Sfântul Apostol Pavel –, «nu mai este iudeu, nici elin; nu mai este nici rob, nici liber; nu mai este parte bărbătească și parte femeiască, pentru că voi toți una sunteți în Hristos Iisus» (Galateni 3, 28)”, a menționat Ierarhul.
La momentul îndătinat din cadrul Sfintei Liturghii, tânărul diacon Paul-Constantin Avram, ostenitor la Centrul Eparhial, a fost hirotonit în treapta de preot, pe seama Catedralei Voievodale „Adormirea Maicii Domnului” din municipiul Buzău.
Sărbătoarea s-a încheiat cu oficierea slujbei Parastasului pentru slujitorii, ctitorii și binefăcătorii sfântului lăcaș, mutați la Domnul.
Pr. paroh Ionuț-Radu Vintilă a mulțumit Părintelui Arhiepiscop Ciprian pentru binecuvântarea oferită spre a aduce, în această perioadă, moaștele Sfântului Cuvios Paisie în pelerinaj și pentru slujirea din această zi de cinstire a sfântului ocrotitor al bisericii Banu.