Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, biserica Parohiei „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Râmnicu Sărat a găzduit sâmbătă, 15 iunie 2024, activitatea Veșnicia s-a născut la sat, în cadrul căreia a avut loc lansarea volumului de poezii „Cărări de dor”, scris de doamna Ilinca Colniceanu.

Evenimentul a fost moderat de doamna Gabriela Marinescu, membră în colectivul de redacție, care a adus în prim plan simplitatea și bunătatea bunicii Ilinca, cea care a transpus în versuri dorurile și dragostea de Dumnezeu, familie și locurile natale. Expoziția de costume populare și obiecte tradiționale, create tot de bunica Ilinca, a adus un strop de spirit românesc manifestării culturale.

Printre invitați s-au numărat: doamna Neluța-Mirela Furtună, președintele Societății Naționale a Femeilor Ortodoxe Române din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei (SNFOR-ABV), pr. Laurențiu Turcu, cel care a avut inițiativa precedentului volum de poezii al bunicii Ilinca, intitulat „Cărări de lut”, pr. Cristian Iordache, slujitor la Parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, și dl Sorin Cîrjan, primarul municipiului Râmnicu Sărat, aceștia adresând felicitări autoarei și celorlalte doamne din colectivul de redacție, care au trudit să scoată la lumină versurile pline de duioșie și spiritualitate românească. În public s-au aflat membrii familiei și prieteni apropiați ai poetei și meșterului popular din comuna Jitia, precum și numeroase membre ale SNFOR-ABV din cele două județe ale Eparhiei. De asemenea, un grup de copii, coordonat de membrele Societății din Protoieria Râmnicu Sărat, a oferit publicului și autoarei, în special, momente de bucurie sufletească, prin interpretarea unor pricesne și recitarea unor poezii de-ale sale.

În recenzia realizată acestei apariții editoriale, dna Viorica-Georgeta Țârdeanu, vicepreședinte al SNFOR-ABV, a precizat că este vorba despre „o duioasă peregrinare spre cele mai profunde spații ale sufletului autoarei, ce reprezintă pentru cititori o aducere aminte a unor timpuri nu demult trecute, dar, din păcate, necunoscute de tânăra generație. Lumea idilică a satului, cu dorurile ei, cu valorile autentice care o guvernau, este prezentată de versurile bunicii Ilinca, acestea constituind alinare pentru sufletele cititorilor”.

Volumul „Cărări de dor” a apărut la inițiativa SNFOR-ABV, în cadrul Editurii Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, ca parte a proiectului Învățăm de la bunici, derulat de membrele SNFOR din Protoieria Râmnicu Sărat. O nouă dovada că „veșnicia s-a născut la sat”, versurile autoarei reprezintă un arc cultural ce leagă generațiile prezente de cele ce au fost și de cele ce vor veni. Lansarea volumului de poezii a avut loc chiar în ziua în care ne-am amintit de trecerea la cele veșnice a marelui Eminescu, fiind și un motiv în plus să credem că dorul de Dumnezeu, de străbunii noștri, de cultură și de spiritualitate este un privilegiu al românului.

Prof. Neluța-Mirela Furtună

Președintele SNFOR-ABV