În Duminica a 7-a după Sfintele Paști, 16 iunie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a slujit la Mănăstirea buzoiană Bradu. Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica așezământului monastic, aflată sub ocrotirea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.
Împreună cu Înaltpreasfinția Sa s-au rugat: protos. Veniamin Anghel, starețul Mănăstirii Ciolanu și exarhul așezămintelor monahale din județul Buzău, arhim. Calinic Marti, egumenul Schitului Săseni, protos. Eftimie Burghiu, starețul Mănăstirii Bradu, pr. Valeriu-Cristian Popoviciu, consilier eparhial, pr. Constantin Stoicescu, paroh al Parohiei Bădeni, pr. Vasile-Cornel Vergu, paroh al Parohiei Izvoranu, arhid. Daniel Dumitrică, secretar eparhial, și arhid. Laurențiu Manea. Răspunsurile la strană au fost date de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.
În predica adresată credincioșilor, Părintele Arhiepiscop Ciprian a vorbit despre semnificația acestei duminici, în care sunt pomeniți Sfinții Părinți de la Sinodul I Ecumenic, întrunit la Niceea, în anul 325, și, totodată, a explicat pasajul evanghelic citit în cadrul Sfintei Liturghii (Ioan 17, 1-13), care ne prezintă Rugăciunea arhierească a lui Iisus.
„Domnul Hristos S-a rugat Părintelui ceresc pentru Sfinții Ucenici și Apostoli și pentru toți cei ce aveau să creadă în propovăduirea lor, adică S-a rugat pentru Sfânta Biserică pe care a întemeiat-o, în chip nevăzut, prin Jertfa Sa de pe Crucea Golgotei, iar în chip văzut, la zece zile de la Înălțarea Sa la ceruri, prin trimiterea Duhului Sfânt asupra ucenicilor. Astfel s-a constituit Biserica, în sensul de comunitate a celor botezați în numele Mântuitorului Iisus Hristos. Noi, cei ce suntem membrii Bisericii Sale, prin Taina Sfântului Botez, trebuie să conștientizăm necesitatea păstrării unității de credință și iubire a acesteia, pentru care Hristos Și-a dat propria viață”, a precizat Chiriarhul locului.
Așezământul călugăresc de la Bradu a fost atestat documentar pentru prima oară în data de 15 ianuarie 1600, fiind desființat prin legea secularizării averilor mănăstirești din 17/29 decembrie 1863, când sfântul lăcaș a devenit biserică parohială. La 160 de ani de la închiderea ei, mănăstirea de pe valea râului Nișcov a fost redeschisă joi, 26 octombrie 2023, în ziua de prăznuire a ocrotitorului spiritual, Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, prin oficierea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, împreună cu un sobor de ieromonahi, preoți și diaconi, în prezența mai multor oficialități centrale, județene și locale, precum și a numeroși clerici și credincioși din comuna Tisău și din alte localități buzoiene.