Biserica Parohiei „Sfântul Apostol Andrei” din cartierul Micro XIV al municipiului Buzău și-a cinstit sâmbătă, 30 noiembrie 2024, ocrotitorul spiritual. În ziua hramului lăcașului de cult, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, în prezența unui mare număr de credincioși. Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei a dat răspunsurile la strană.

Soborul a fost format din zece clerici: pr. prof. Cristian-Marius Dima, directorul Seminarului Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din Buzău, pr. Valeriu-Cristian Popoviciu, consilier eparhial, pr. Constantin Călin, protopop al Protoieriei Buzău I, pr. Cristian Asănache, protopop al Protoieriei Râmnicu Sărat, pr. paroh Petru-Gabriel Roșu, protopop al Protoieriei Buzău II, pr. conslujitor Paul-Iulius Negoiță, pr. pensionar Iulian Negoiță, pr. Ionuț-Marian Băicuș, slujitor la Catedrala Arhiepiscopală „Înălțarea Domnului” din Buzău, arhid. Daniel Dumitrică, secretar eparhial, și arhid. Laurențiu Manea.

În cuvântul de învățătură, Arhipăstorul Buzăului și Vrancei a vorbit despre viața și activitatea misionară a Sfântului Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României.

„Avem datoria morală de a-l cinsti cum se cuvine pe Sfântul Apostol Andrei, luând aminte la devotamentul, dăruirea și spiritul său de jertfelnicie în mărturisirea lui Hristos. Pe unde a trecut și a predicat, inclusiv pe teritoriul țării noastre, și-a asumat riscuri, pericole, pentru că a întâlnit oameni care nu puteau înțelege taina iubirii lui Hristos și împărtășeau credințe păgâne. A întâmpinat multe greutăți și ostilități din partea ascultătorilor săi, însă a biruit cu ajutorul Părintelui ceresc, iar sămânța Evangheliei a rodit și s-au întemeiat multe comunități creștine. Să dăm slavă Bunului Dumnezeu că facem parte dintr-un neam care îl are drept ocrotitor pe un Apostol al Mântuitorului Iisus Hristos, nădăjduind că Sfântul Andrei se roagă în fața Tronului ceresc și mijlocește la Hristos pentru noi, ca să ne apere de toată reaua întâmplare, să ne dăruiască înțelepciunea de a face binele, să ne țină uniți în dreapta credință și în dreapta viețuire”, a subliniat Chiriarhul.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a oficiat o slujbă de pomenire pentru ctitorii și binefăcătorii sfântului lăcaș, mutați la Domnul.