Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, la Editura Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, a apărut calendarul creștin ortodox pentru anul 2021, în cinci variante: tip foaie de perete, tip agendă de buzunar (carnețel), de perete cu spiră metalică, de birou – format mare și de birou mic – format mic.

Toate modelele de calendare sunt ilustrate cu icoana Maicii Domnului „Îndrumătoarea”, iar anumite modele conțin și icoanele unor sfinți ierarhi. Pe copertele III și IV ale calendarului agendă apar imagini cu membrii Coralei „Neagu Ionescu” a Catedralei Arhiepiscopale din Buzău, în mijlocul comunității românilor din Castellón de la Plana, Spania, respectiv cu Cimitirul Eroilor din Buzău, întrucât anul 2021 a fost declarat, în Patriarhia Română, drept Anul omagial al pastorației românilor din afara României și Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor.

La fel ca în anii anteriori, sunt redate, printr-o grafică deosebită, sărbătorile și sfinții fiecărei zile, dar și o serie de informații utile: zilele de post și posturile de peste an; zilele aliturgice (în care nu se săvârșește Sfânta Liturghie) și zilele cu Liturghie diferită; zilele în care nu se săvârșesc parastase; zile și date importante; sărbătorile bisericești naționale; zilele și sărbătorile legale în care nu se lucrează; zilele în care nu se fac nunți (în anii 2021 și 2022).

Calendarul agendă a fost conceput într-un format practic (12×8 cm), foarte accesibil, însemnările tipiconale din zilele de duminică, necesare, îndeosebi, slujitorilor Sfintei noastre Biserici, fiind evidențiate separat.

O parte considerabilă din banii încasați ca urmare a comercializării calendarelor va fi folosită pentru susținerea activităților pastoral-misionare, cultural-educaționale, social-filantropice și administrative.

Biserica Ortodoxă Română, în conformitate cu Legea nr. 103/1992, are dreptul exclusiv de tipărire și de comercializare a calendarelor ortodoxe și nu a dat nici unei persoane fizice sau juridice acordul pentru producerea și comercializarea acestora. De aceea, recomandăm achiziționarea calendarului creștin ortodox numai de la pangarele parohiilor și mănăstirilor și de la magazinele de cărți și obiecte bisericești ale Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, pentru a avea siguranța că textul acestuia este cel aprobat anual de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei