Credincioșii Parohiei Brăgăreasa din comuna buzoiană Scutelnici au participat duminică, 5 noiembrie 2023, la un moment important pentru comunitate, și anume sfințirea picturii restaurate a bisericii „Înălțarea Domnului”. Slujba a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.

În cursul dimineții, Ierarhul a sfințit pictura lăcașului de cult prin ungere cu Sfântul și Marele Mir și prin stropire cu apă sfințită, după care a săvârșit Sfânta Liturghie, precum și o slujbă de pomenire pentru ctitorii și binefăcătorii bisericii, mutați la Domnul. Soborul slujitor a fost alcătuit din șase preoți și doi diaconi, printre care s-au numărat pr. Marius-Daniel Ciobotă, protopop al Protoieriei Buzău II, pr. paroh Mădălin Mihalcea și alți clerici invitați. Cântările liturgice au fost interpretate de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei.

În omilia rostită, Chiriarhul Buzăului și Vrancei a evidențiat învățăturile desprinse din textul evanghelic al Duminicii a 22-a după Rusalii (Luca 16, 19-31), care ne înfățișează Pilda bogatului nemilostiv și a săracului Lazăr.

La momentul îndătinat din cadrul Sfintei Liturghii, Lucian Ciobotaru, absolvent de Teologie Pastorală, a fost hirotonit în treapta de diacon.

În semn de apreciere pentru activitatea pastoral-misionară și administrativ-gospodărească, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Ciprian i-a acordat părintelui paroh Mădălin Mihalcea rangul onorific de iconom stavrofor. De asemenea, persoanele care au sprijinit lucrările de înnoire a sfântului lăcaș au primit Hrisovul de binecuvântare „Sfântul Mucenic Sava de la Buzău” și icoane.

Biserica din satul Brăgăreasa a fost construită între anii 1942-1957, prin strădania preoților Gheorghe Bițan și Traian Petrescu Badea. În perioada 2014-2019, la inițiativa actualului paroh, pictorița Lichi Livia Pavel din Gherăseni a restaurat pictura în ulei a lăcașului de închinare și a împodobit cu pictură nouă pridvorul bisericii.