Biserica Parohiei buzoiene Mărăcineni II și-a prăznuit miercuri, 8 noiembrie 2023, ocrotitorii spirituali, pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. În ziua hramului lăcașului de cult, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit Sfânta Liturghie și un parastas pentru ctitorii bisericii, trecuți la cele veșnice, apoi a sfințit noua capelă mortuară a parohiei.

În soborul slujitor s-au aflat: pr. Marian Gegea, vicar administrativ eparhial, pr. Cristian-Marius Dima, directorul Seminarului Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din Buzău, pr. Ionuț Constantin, consilier eparhial la Sectorul Social-filantropic și misionar, pr. Constantin Călin, protopop al Protoieriei Buzău I, pr. Marius-Daniel Ciobotă, protopop al Protoieriei Buzău II, și pr. paroh Georgian Chioreanu, secretar în cadrul aceleiași protoierii.

Predica a fost rostită de Ierarhul locului, care a vorbit despre rolul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil în istoria mântuirii.

„Sfântul Arhanghel Mihail este văzut ca simbol al dreptății lui Dumnezeu, deoarece a făcut dreptate în ceruri la căderea îngerilor răzvrătiți. Este prezent mai mult în Vechiul Testament, fiind înfățișat în iconografie cu sabia de foc vâlvâietoare (cf. Facerea 3, 24), cu care, alături de heruvimii cei cu ochi mulți, păzește poarta Raiului, încă de la alungarea lui Adam și a Evei din grădina în care au fost așezați inițial de Dumnezeu. Sfântul Arhanghel Gavriil este simbolul blândeții și bunătății lui Dumnezeu, pentru faptul că a adus vestirile cele bune ale bucuriei din Noul Testament. A vestit nașterea Proorocului Ioan Botezătorul, dar mai ales întruparea Fiului lui Dumnezeu din pântecele Preasfintei Fecioare Maria”, a subliniat Arhipăstorul Buzăului și Vrancei.

În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Lucian Ciobotaru a fost hirotonit în treapta de preot, pe seama Parohiei Petreanu din Protoieria Focșani II, județul Vrancea, iar tânărul Nicolae Isac, absolvent de Teologie Pastorală, a fost hirotonit în treapta de diacon. Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei a dat răspunsurile la strană.

Sărbătoarea hramului s-a încheiat cu binecuvântarea noii capele mortuare a Parohiei Mărăcineni II, închinată Sfinților Împărați Constantin și Elena”, care a fost construită în anii 2022-2023, prin implicarea fostului preot paroh Dănuț Baba și a actualului preot paroh Georgian Chioreanu.

Părintele paroh i-a dăruit Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Ciprian o icoană a Mântuitorului Iisus Hristos, iar domnul Constantin Dumitru, primarul comunei Mărăcineni, a primit din partea Înaltpreasfinției Sale o icoană a Sfinților Împărați Constantin și Elena și un exemplar din Noul Testament cu Psalmii, pentru sprijinul acordat tuturor bisericilor din localitate.