În ziua praznicului Schimbării la Față a Domnului, sâmbătă, 6 august 2022, credincioșii Parohiei buzoiene Corbu au trăit un moment de mare bucurie duhovnicească, întrucât a fost sfințită pictura bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” din localitate, restaurată în perioada mai 2021 – martie 2022. Slujba a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.

După rânduiala de binecuvântare a picturii prin ungerea cu Sfântul și Marele Mir și prin stropirea cu aghiasmă, Înaltpreasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie în lăcașul de cult, împreună cu un sobor de opt preoți și diaconi, între care s-au aflat pr. Paul Gavrilă, protopop al Protoieriei Pătârlagele, și pr. Valeriu-Cristian Popoviciu, directorul Serviciului Colportaj al Eparhiei. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.

În cuvântul de învățătură, Părintele Arhiepiscop Ciprian a explicat că minunea Schimbării la Față a Domnului pe Muntele Tabor i-a inspirat pe monahii primelor veacuri creștine asupra unui anumit mod de trăire a credinței în Hristos, cunoscut în teologia și tradiția răsăriteană sub denumirea de „isihasm”.

„Acest mod de viețuire a fost ales, în primul rând, de monahi, care s-au retras în locuri izolate sau în mănăstiri, în munți și în crăpăturile pământului, pentru a-și trăi viața în liniște desăvârșită, cu post și rugăciune neîntreruptă, prin care sperau să atingă idealul vieții creștine: deplina comuniune cu Dumnezeu. Este bine cunoscută rugăciunea cea mai scurtă și, totodată, cea mai completă, pe care monahii o practică până în ziua de astăzi: «Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine, păcătosul!». Rostită continuu și în acord cu o anumită tehnică de respirație, rugăciunea minții sau a inimii determina o anumită lucrare a harului Sfântului Duh în sufletele părinților pustiei, pe care Dumnezeu îi răsplătea cu vederea luminii taborice. Așa este cunoscută, în teologia ortodoxă, lumina dumnezeiască de care au avut parte, pentru prima dată, ucenicii Petru, Iacob și Ioan, apoi și ceilalți nouă, îndată după Înviere”, a menționat Chiriarhul.

La momentul îndătinat din cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Ionel Catrina a fost hirotonit în treapta de preot, pe seama Catedralei Voievodale „Adormirea Maicii Domnului” din municipiul Buzău.

În semn de apreciere pentru lucrările realizate la biserica din satul Corbu, preotul paroh Ovidiu Crăciun a primit rangul onorific de sachelar.