Vineri, 5 august 2022, la Mausoleul Eroilor de la Mărășești, Societatea Națională a Femeilor Ortodoxe Române din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei (SNFOR – ABV) a organizat un eveniment comemorativ în cinstea eroilor neamului, care s-au jertfit în Primul Război Mondial pentru unitatea și libertatea noastră. Intitulat Întru slava eroilor neamului, conform inscripției de pe frontispiciul mausoleului, evenimentul are loc anual, în amintirea bătăliei decisive pentru soarta României în acele vremuri, purtată la Mărășești, în perioada 6-19 august 1917. De asemenea, rolul îndeplinit de vechea Societate Ortodoxă Națională a Femeilor Române (între anii 1910-1948) în ridicarea unui monument la Mărășești este cel care le angajează pe femeile ortodoxe din timpurile noastre să păstreze tradiția comemorării, la această dată, atât a înaintașelor lor, cât și a eroilor români.

În cursul dimineții, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit Sfânta Liturghie în capela ortodoxă din incinta mausoleului, împreună cu pr. Dragoș-Mihail Olteanu, consilier eparhial la Sectorul Cultural-educațional, pr. Cristinel Popa, protopop al Protoieriei Panciu, și părintele arhid. Laurențiu Manea, continuând cu slujba Parastasului pentru eroii căzuți în timpul Primului Război Mondial și pentru membrele Societății Ortodoxe Naționale a Femeilor Române care au trecut la Domnul. Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei a dat răspunsurile la strană.

La slujbe și la celelalte manifestări au participat consilieri eparhiali, părinții protoierei, reprezentanți ai autorităților de stat (dl Nicușor Halici, prefectul județului Vrancea, și dl Cristi Valentin Misăilă, primarul municipiului Focșani), membre ale SNFOR – ABV, clerici și numeroși copii din toate cele șapte protoierii buzoiene și vrâncene, precum și dna Daniela Naclad, președinta Societății Ortodoxe a Femeilor Române, filiala Iași.

În partea a doua a evenimentului, dna Neluța Mirela Furtună, președinta SNFOR – ABV, a ținut un cuvânt introductiv despre importanța comemorării faptelor de vitejie petrecute în aceste locuri acum 105 ani. A urmat alocuțiunea dlui Valentin-Romeo Muscă, directorul Muzeului Vrancei, referitoare la istoria sanctuarului ridicat la Mărășești, pe locul jertfei supreme a fiilor neamului, prin alte jertfe și osteneli, cum au fost cele ale femeilor care au dus greul din spatele frontului.

Programul a continuat cu două momente artistice: un program de cântece patriotice, prezentat de un grup de copii din municipiul Râmnicu Sărat, sub coordonarea dlor Gabriela Marinescu și Viorica Țârdeanu, respectiv un fragment dintr-o piesă de teatru, redat de copiii din Parohia Ruginești II, îndrumați de pr. Ion Ciobotea, având ca personaj central pe eroina Ecaterina Teodoroiu.

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a rostit, la sfârșitul manifestărilor, un cuvânt de învățătură, în care a explicat semnificațiile pomenirii eroilor, mai ales prin slujbele oficiate în capela din interiorul monumentului funerar.

„Prima noastră datorie creștinească a fost săvârșirea Sfintei Liturghii, în cadrul căreia, rugându-ne în comuniune, i-am pomenit pe cei de odinioară, a căror prezență este simțită de către fiecare dintre noi, cei care am pășit, cu bucurie și emoție, pe treptele acestui mausoleu. Apoi, în fața mormântului generalului Eremia Grigorescu, rămas în istorie ca cel care a rostit cuvintele: «Pe aici nu se trece!», am săvârșit slujba Parastasului – a cărei denumire se traduce prin: «a fi prezent alături de cineva», însemnând, astfel, că sufletele eroilor sunt prezente în inimile noastre, în aceste momente de rugăciune –, în care am cerut ca Dumnezeu să îi binecuvinteze cu fericirea Împărăției veșnice și să îi așeze în ceata drepților. Spre final, am avut parte de o exprimare a dragostei față de Biserică, neam și eroi din partea celor două grupuri de copii, de la Râmnicu Sărat și din Parohia Ruginești II. Am îmbinat, așadar, momentul sacramental-liturgic cu cel comemorativ-artistic, pentru a ne exprima cu toții recunoștința față de înaintași, dar și bucuria de a fi împreună, în această sfântă zi, când am pomenit un mare cuvios al neamului românesc, trăitor în secolul trecut, Sfântul Ioan Iacob de la Mănăstirea Neamț – Noul Hozevit”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

În încheierea cuvântului, Ierarhul le-a felicitat pe membrele SNFOR – ABV pentru prezența lor în număr mare, alături de tinerele vlăstare ale neamului, preoții și autoritățile locale din județul Vrancea, nădăjduind că această comemorare va rămâne o tradiție statornică și în anii viitori.