Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, i-a vizitat duminică, 7 august 2022, pe credincioșii Parohiei buzoiene Costieni. Cu acest prilej, Chiriarhul a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica din localitate, ocrotită de Sfântul Ierarh Nicolae, apoi a sfințit noul complex parohial. Din soborul slujitor, care a numărat șase preoți și doi diaconi, a făcut parte pr. Cristian Asănache, protopop al Protoieriei Râmnicu Sărat. Cântările liturgice au fost interpretate de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei.

Reflectând asupra textului evanghelic al Duminicii a 8-a după Rusalii (Înmulțirea pâinilor – Matei 14, 14-22), Înaltpreasfinția Sa a subliniat, în omilia rostită, că hrana spirituală este mai importantă decât cea materială.

„Mântuitorul a înmulțit pâinile nu de dimineață, ci abia către seară, când oamenilor li s-a făcut foame. Mai întâi le-a oferit hrană spirituală, Cuvântul lui Dumnezeu, și, după ce s-au hrănit cu Acesta, într-o manieră care i-a făcut să uite de trecerea timpului și de distanțele mari până la casele lor, abia atunci le-a oferit și pâinea cea de toate zilele, pe care o cerem și noi, la fiecare Sfântă Liturghie, prin rugăciunea «Tatăl nostru». Desigur, Dumnezeu Se îngrijește de oameni și din punctul de vedere al celor materiale. Însă accentul, în viața noastră, trebuie să cadă pe partea spirituală, pe preocuparea față de cele sfinte, pe dobândirea hranei duhovnicești, necesară sufletului, iar toate celelalte – cum spune Mântuitorul în «Predica de pe munte» – se vor adăuga nouă, căci El ne-a zis: «Căutați mai întâi împărăția lui Dumnezeu și dreptatea Lui și toate acestea se vor adăuga vouă» (Matei 6, 33), a explicat Arhipăstorul Buzăului și Vrancei.

În cadrul Sfintei Liturghii, tânărul Andrei Fundulea, absolvent de Teologie Pastorală, a fost hirotonit în treapta de diacon, pe seama Catedralei Voievodale „Adormirea Maicii Domnului” din municipiul Buzău.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a binecuvântat noul complex al Parohiei Costieni, care cuprinde o casă de prăznuire, alcătuită din bucătărie și sală de mese, precum și o cancelarie.

Pentru activitatea pastoral-misionară și administrativ-gospodărească desfășurată până în prezent, pr. paroh Victor-Cristian Marin a primit rangul onorific de sachelar.