Parohia vrânceană Tâmboești din Protoieria Focșani II s-a înscris în Concursul Național Catehetic Mărturisirea jertfelnică a dreptei credințe – moștenirea unui secol de Patriarhat pentru copii și tineri, organizând joi, 27 martie 2025, sub coordonarea părintelui paroh Cristinel Muscalu, o activitate catehetică deosebită, intitulată „Și noi avem un părinte mărturisitor”. Evenimentul a fost realizat în colaborare cu pr. Laurențiu Rotaru, profesor de religie la Școala Gimnazială Tâmboești, care a mobilizat elevii din localitate. La manifestare a participat domnul Mariean Pleșea, primarul comunei Tâmboești, alături de alți invitați.

Cu ocazia Centenarului Patriarhiei Române, Biserica Ortodoxă Română îi comemorează pe duhovnicii și mărturisitorii din veacul trecut, evidențiind astfel harul lucrător al Bisericii noastre naționale. În acest context, Parohia Tâmboești a cinstit memoria preotului Nicolae Lâlă, duhovnic și mărturisitor al dreptei credințe în timpul regimului comunist.

Evenimentul a debutat cu oficierea unei slujbe de pomenire la mormântul părintelui Nicolae Lâlă, în cadrul căreia au fost pomeniți toți duhovnicii care au slujit în biserica din Tâmboești, construită în anul 1858. Ulterior, participanții s-au adunat în lăcașul de rugăciune pentru cateheza dedicată părintelui Lâlă, cunoscut de credincioși și sub numele de „Ulică”. Pr. paroh Cristinel Muscalu a prezentat momentele importante din viața acestui vrednic slujitor al Sfântului Altar: anii de școală la Tâmboești, studiile de teologie, căsătoria și hirotonia, anii de temniță cu toate torturile îndurate în cadrul anchetelor din beciurile Securității de la Râmnicu Sărat și Galați, munca silnică de la Canal și Peninsula-Valea Neagră, revenirea în parohie și activitatea sa pastoral-misionară, în ciuda filajului Securității. La eveniment au mai luat cuvântul domnul primar Mariean Pleșea, părintele profesor Laurențiu Rotaru și doamna profesoară Elena Pleșea, fina preotului Lâlă.

Pentru a ajuta copiii să-l cunoască mai bine pe clericul mărturisitor, a fost amenajat în biserică un colț cu fotografii, obiecte liturgice, cărți de cult și veșminte preoțești care i-au aparținut părintelui Lâlă. De asemenea, elevii au vizionat filmul de prezentare a Seminarului Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din Buzău, instituție pe care preotul Nicolae Lâlă a absolvit-o cu aproape un secol în urmă. La final, copiii au fost invitați să guste din bunătățile pregătite de organizatori.

Trebuie menționat că, în această comunitate, există o colaborare deosebită între instituțiile locale. Parteneriatul dintre Școală și Biserică a dus la organizarea multor activități pentru copii și tineri, precum: cateheze pe diverse teme, ateliere de creație, concerte de colinde, excursii și tabere, vizionări de filme educative, dar și participarea la sfintele slujbe.

Ca urmare a bunei colaborări dintre Parohia Tâmboești și Parohia „Sfântul Teodosie de la Brazi” din Osnabrück, Germania, păstorită de părintele Ilie Bogdan, în cadrul acestei activități catehetice, câteva familii cu mai mulți copii au primit ajutoare constând în haine, încălțăminte, articole de igienă și dulciuri. Încă din 2021, Parohia Tâmboești este înfrățită cu Parohia Borghesina din Roma, Italia, păstorită de părintele Nicolae Strugaru, protoiereu de Roma, cu care a derulat multiple proiecte catehetice și social-filantropice.

Pr. Cristinel Muscalu

Parohia Tâmboești

Protoieria Focșani II