Luni, 25 martie 2024, la praznicul Bunei Vestiri, în biserica Parohiei vrâncene Jariștea I, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur unită cu Vecernia, hirotonind în treapta de diacon pe tânărul Gabriel Arsene, absolvent de Teologie Pastorală. În continuare a fost oficiat Parastasul de 40 de zile pentru fostul președinte al Consiliului Județean Vrancea, Cătălin-Dumitru Toma.

Soborul a fost alcătuit din: pr. Aurel Boțan, protopop al Protoieriei Focșani I, pr. paroh Ciprian Darie, pr. Petrică-Gabriel Roșu, de la Parohia „Sfântul Apostol Andrei” din Buzău, pr. Nicolae Popa, de la Parohia Ivăncești, și pr. Cristinel Bardaș, de la Parohia Jariștea II.

În predica sa, Chiriarhul locului a reliefat semnificațiile teologice și duhovnicești ale sărbătorii Bunei Vestiri.

„De la Eva cea veche până la Eva cea nouă, Maica Domnului, neamul omenesc a trăit, de-a lungul veacurilor, o continuă dramă, căutându-L pe Dumnezeu în tot felul de idei și sisteme filosofico-religioase, doar-doar Îl va descoperi, însă nu a reușit acest lucru cu propriile puteri. În aceste circumstanțe, a fost nevoie să coboare pe pământ Însuși Dumnezeu și să-l caute El pe omul cel rătăcitor, neascultător și păcătos. De aceea, Părinții Bisericii fac distincția între conceptul de religie și creștinism, care înseamnă adevărata viețuire a omului, în comuniune cu Dumnezeu Cel veșnic viu. Prin întruparea de la Duhul Sfânt și din pururea Fecioara Maria, prin jertfa de pe Crucea Golgotei și prin Sfânta Sa Înviere, Fiul și Cuvântul lui Dumnezeu a întemeiat Biserica, și nu o religie, iar Sfânta Sa Biserică, din care fac parte toți cei botezați în numele Preasfintei Treimi și pe care porțile iadului nu o vor birui, este singura care oferă omului vindecarea sufletului din boala păcatului și perspectiva vieții veșnice, prin împărtășirea cu Sfântul Trup și Sânge ale lui Hristos, Cel ce a venit în lume să-Și redescopere chipul în ființa umană și să-l sfințească”, a afirmat Părintele Arhiepiscop Ciprian.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinția Sa și ceilalți clerici slujitori au oficiat slujba Parastasului de 40 de zile pentru Cătălin-Dumitru Toma, fost președinte al Consiliului Județean Vrancea în perioada 2020-2024, care a trecut la cele veșnice în data de 17 februarie 2024.

După slujba de pomenire, Ierarhul a rostit un cuvânt despre importanța rugăciunii pentru cei adormiți la principalele soroace rânduite de Biserică, dar și despre personalitatea domnului Cătălin Toma.

Răspunsurile la strană au fost date de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.