Sâmbătă, 11 noiembrie 2017, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a avut loc a treia etapă din acest an a proiectului Caravana prieteniei, organizat de Protoieria Focșani I. Astfel, 20 de elevi de la Școala gimnazială Vrâncioaia, însoțiți de profesorul de Religie, Mereuță Dorică, au vizitat obiective religioase, culturale și economice ale orașului Odobești. Aceștia s-au întâlnit cu elevii de la Liceul Teoretic „Duiliu Zamfirescu” din oraș, îndrumați de profesoara de Religie, Pană Beatrice-Janina. După ce tinerii s-au prezentat între ei, directorul unității de învățământ, Prof. Taman Nelu, a transmis urări de bun venit oaspeților. În continuare, corul Liceului „Duiliu Zamfirescu”, dirijat de dna profesoară Roșu Ioana, a interpretat câteva cântece religioase și patriotice, care i-au emoționat profund pe cei prezenți.

După acest moment, elevii au vizitat obiectivele prevăzute în programul zilei, prin implicarea directă a dlui primar al Odobeștiului, Nicolaș Daniel. Mai întâi, au mers la fabrica de pâine „Moripan” din Jariștea, unde au fost întâmpinați chiar de administratorul fabricii, dl Epure Nicușor. Cu multă răbdare, acesta le-a prezentat elevilor toate etapele procesului de fabricare a pâinii și le-a oferit posibilitatea să guste din bogata varietate de produse de panificație. De asemenea, elevii au avut prilejul să afle aspecte importante ale istoriei Odobeștiului, prin vizitarea muzeului și a sinagogii comunității evreiești din oraș.

Masa de prânz a fost susținută financiar de parohiile implicate în proiect: Parohia „Înălțarea Sfintei Cruci” (Pr. Pană Maricel), Parohia „Nașterea Maicii Domnului” (Pr. Leu Gheorghe) și Parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena” (Pr. Vlad Melu). După masă, elevii au mers la secția din Odobești a firmei „Vincon”, unde au fost martori la procesul de îmbuteliere a vinului. Următorul popas l-au făcut la Detașamentul de Pompieri Odobești. Aici, ei au văzut care sunt primele proceduri de intervenţie în caz de incendiu.

La final, elevii au vizitat biserica „Înălțarea Sfintei Cruci”, monument istoric de referință al orașului Odobești. Istoricul lăcașului de cult a fost prezentat de preotul paroh Pană Maricel, care le-a ținut elevilor o adevărat oră de Religie și, apoi, le-a citit rugăciuni pentru luminarea minții. Cu nădejdea că se vor revedea și cu alte ocazii, elevii s-au despărțit la sfârșitul unei zile binecuvântate. (Pr. George-Marian Lățcan)