Biserica Parohiei „Sfântul Nicolae” – Tăbăcari din municipiul Focșani a fost sfințită duminică, 23 septembrie 2018, după ce în ultimii ani a trecut prin reparații capitale. Slujba de târnosire a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. În continuare, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie, iar apoi a binecuvântat noul așezământ social al parohiei.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a explicat înțelesurile textului evanghelic din Duminica a 18-a după Rusalii (Pescuirea minunată – Luca 5, 1-11).

„Biserica lui Hristos este corabia mântuirii, care plutește pe marea învolburată a acestei lumi. El, Capul Bisericii, Se află la cârmă. Totodată, în postura de vâslași au fost, în primul rând, cei doisprezece Apostoli, pe care i-a chemat la această misiune cu totul sfântă, și, desigur, urmașii lor, ierarhi și preoți, până astăzi. Pe aceștia i-a chemat și îi cheamă în continuare ca să le încredințeze misiunea de a prinde în mrejele cuvântului lui Dumnezeu pe oamenii cărora le-a adresat Evanghelia”, a spus Arhipăstorul Buzăului și Vrancei.

La finalul Sfintei Liturghii, domnul Ionel Bercea a primit Hrisovul de binecuvântare „Sfântul Mucenic Sava de la Buzău” și o icoană a Sfântului Ioan Rusul, în semn de recunoștință pentru sprijinul acordat la renovarea lăcașului de cult.

Biserica a fost ridicată în jurul anului 1754, de către breasla tăbăcarilor, în cartierul Tăbăcari din orașul Focșani. Închisă pentru o perioadă de peste jumătate de veac, aceasta a fost redată cultului în 2007. Prin osteneala preotului paroh Mihai-Marius Iordache, ajutat de enoriași, între anii 2007-2016, s-au realizat ample lucrări de consolidare și restaurare a lăcașului de închinare.