În ziua pomenirii Sfântului Sfințit Mucenic Teodosie, Mitropolitul Moldovei, Mănăstirea Brazi din județul Vrancea și-a sărbătorit ocrotitorul spiritual. Aproximativ două mii de credincioși au participat la hramul așezământului monahal, ctitorit de acest sfânt român, care a suferit moarte martirică în anul 1694.

Sărbătoarea Sfântului Teodosie a început în seara zilei de vineri, 21 septembrie 2018, cu slujba Privegherii, oficiată de Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, în altarul de vară al mănăstirii. Cu prilejul hramului, sâmbătă, 22 septembrie, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, precum și o slujbă de pomenire pentru ctitorii și binefăcătorii lăcașului monahal, trecuți la cele veșnice.

Răspunsurile la strană au fost oferite de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.

În cuvântul de învățătură, Episcopul Tulcii a subliniat că „Sfântul Ierarh Teodosie de la Brazi ne cheamă la sfințenie, dreptate și adevăr, ne cheamă ca, luându-ne crucea, să-L urmăm și noi pe Mântuitorul Hristos, așa cum el și-a luat crucea și L-a urmat pe drumul acestei vieți pe Domnul Iisus. Sfântul Teodosie și-a luat crucea lui, dar a pus umărul, ca Simon Cirineul, și la crucea păstoriților săi. De aceea, așa cum arată atât de frumos troparul sărbătorii de astăzi, Sfântul Ierarh Teodosie este cu adevărat păstorul cel bun, învățător al credinței, care și-a pus sufletul pentru oile sale, după exemplul Marelui Păstor, Domnul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos”.

„Să-l rugăm, așadar, pe Sfântul Teodosie să ne ocrotească prin sfintele lui rugăciuni, să-și plece smerit genunchii în fața tronului Preasfintei Treimi și, de acolo, să ne pogoare în suflet picătură de lumină, de har, de binecuvântare, care să ne înmiresmeze și să ne înroureze sufletele, ca să putem lucra toată fapta cea bună, cea bineplăcută lui Dumnezeu și semenilor, pentru a putea dobândi și noi veșnica împărăție, despre care Sfântul Apostol Pavel spune că «nu este mâncare și băutură, ci dreptate și pace și bucurie în Duhul Sfânt» (Romani 14, 17)”, a afirmat Preasfințitul Părinte Visarion.

Ca și în anii precedenți, racla cu moaștele Sfântului Sfințit Mucenic Teodosie a fost așezată spre închinarea credincioșilor în baldachinul din apropierea altarului de vară.

La final, maica stareță Eusebia Tașcă i-a mulțumit Chiriarhului Tulcii pentru prezența la hramul din acest an al Mănăstirii Brazi și i-a dăruit din partea obștii de călugărițe o icoană a Sfântului Teodosie.