Credincioșii Parohiei Bicești din comuna vrânceană Dumitrești au participat duminică, 31 iulie 2022, la Sfânta Liturghie arhierească. Slujba a fost săvârșită în biserica din localitate, aflată sub ocrotirea Sfântului Ierarh Nicolae, de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, împreună cu un sobor de șapte preoți și doi diaconi, din care au făcut parte pr. Oscar Frunză, protopop al Protoieriei Focșani II, și pr. paroh Mircea Vintilă.

În predica sa, Arhipăstorul locului a explicat pericopa evanghelică a Duminicii a 7-a după Rusalii (Matei 9, 27-35), care ne relatează minunea vindecării de către Mântuitorul Iisus Hristos a doi orbi și a unui mut din Capernaum.

„Din această Evanghelie trebuie să reținem câteva lucruri folositoare pentru sufletul nostru. În primul rând, se afirmă încă o dată bunătatea și iubirea lui Dumnezeu față de omul suferind, pentru care S-a întrupat, Și-a asumat pătimiri și moarte pe Cruce, ca să-l salveze din robia păcatului și a morții; să-l vindece, mai întâi, de ceea ce îi întinează sufletul și mintea, apoi, în funcție de credința sa lăuntrică, să-i dăruiască vindecare trupească. În al doilea rând, învățăm că trebuie să avem smerenie și discreție, când este vorba de lucrurile minunate pe care Dumnezeu le săvârșește în viața noastră. Așadar, să luăm aminte la mesajul pe care Mântuitorul Hristos ni-l transmite în fiecare duminică, prin fragmentul evanghelic citit la Sfânta Liturghie, și să conștientizăm valoarea și puterea dreptei credințe în Hristos Domnul nostru, care poate atrage puterea Sa tămăduitoare asupra noastră, când suferim de diferite boli sau neputințe trupești. Să fim înțelepți în continuare, apoi, cu discreție și întru smerenie, să-L propovăduim pe Hristos și celorlalți care nu au ajuns la cunoștința adevărului, povestindu-le cât bine ne face nouă Dumnezeu zi de zi, în fiecare duminică și sărbătoare, când venim la biserică să ne întâlnim cu El în rugăciune”, a subliniat Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian.

În cadrul Sfintei Liturghii, tânărul Iulian Tache, absolvent de Teologie Pastorală, a fost hirotonit în treapta de diacon, pe seama Catedralei Voievodale „Adormirea Maicii Domnului” din municipiul Buzău.

Răspunsurile la strană au fost date de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei Buzăului și Vrancei.